Dodaję do ciasta na biszkopt. Wyrasta ponad blachę bez grama proszku. Smakuje jak z najlepszej cukierni

Wiesz, że możesz wykonać biszkopt bez proszku do pieczenia? Ten przepis to gwarancja wyrośnięcia i niepowtarzalnego smaku. Będzie idealną bazą do tortów i ciast. Lepiej zapisz go w notesie.

Proste ciasto biszkoptowe składa się tylko z kilku składników, które prawdopodobnie masz w swojej spiżarni. Aby wyszło idealne nie może być suchy, ani nie za mokry, nie za puszysty, ale jednocześnie nie za ciężki. Co więcej, powinien być stabilny, ale za to lekki, elastyczny, tak aby dawał solidne wsparcie kremom. Czasami jednak mimo wielu starań, nie wychodzi taki, jak sobie wymarzyliśmy.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Czy można upiec biszkopt bez proszku do pieczenia? Zawsze wyjdzie puszysty i smaczny

Biszkopt to lekkie i puszyste ciasto z ubitymi jajkami zamiast drożdży. Ubite jajka działają jak środek spulchniający, nadając ciastu puszystą, lekką konsystencję. Czasami dodaje się proszek do pieczenia, aby uzyskać większą objętość, lecz jak się okazuje, wcale nie jest to konieczne. Ważne jest, aby składniki używane w przepisie były w temperaturze pokojowej. Podstawą biszkoptu bez proszku do pieczenia będzie odpowiednio ubita masa jajeczna. Należy uważać, aby podczas ubijania białek nie "przebić" ich, gdyż nie uzyskamy w ten sposób idealnie puszystego wypieku. Kolejnym kluczowym składnikiem jest dodanie mąki lub skrobi ziemniaczanej.

Jaki jest przepis na biszkopt? Sekret tkwi w odpowiednio ubitych białkach jaj

Jeśli planujesz upiec ciasto na wyjątkową okazję, przepis na biszkopt bez użycia proszku do pieczenia sprawdzi się idealnie. Przygotuj prostokątną blaszkę o wymiarach 36x25x6 cm lub tortownicę 25 cm. Potrzebujesz jedynie 4 składników:

  • 5 jajek kurzych, rozmiar L - pamiętaj, aby używać jaj o temperaturze pokojowej, ponieważ łatwiej jest je ubić.
  • 200 g cukru - do tego przepisu idealnie nadaje się drobny cukier granulowany lub cukier puder, ponieważ szybciej się rozpuszczają.
  • 150 g mąki tortowej typu 450 - mąka tortowa o niskiej zawartości białka daje efekt lżejszego i delikatniejszego wypieku.
  • 50 g mąki ziemniaczanej -  sprawia, że ciasto po upieczeniu jest bardziej puszyste i delikatniejsze niż biszkopt z samą mąką pszenną.

Biszkopt (zdjęcie ilustracyjne)Biszkopt (zdjęcie ilustracyjne) Fot. martakor/Pixabay

  1. Żółtka ubijamy z połową cukru, aż masa będzie jasna i co najmniej trzykrotnie większa. Większość granulek cukru powinna zostać całkowicie stopiona.
  2. Białka ubijamy na błyszczącą bezę ze sztywnymi szczytami. Oto sekret ładnego, wysokiego i lekkiego ciasta.
  3. Teraz ostrożnie dodaj bezę do masy żółtkowej w 3 etapach. Łatwiej będzie stopniowo dodawać białko jaja.
  4. Następnie dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną również etapami, aby ciasto było ładne i gładkie. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
  5. Na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.
  6. Pieczemy około 40 minut, lub do suchego patyczka, w temperaturze 165-170 stopni.
  7. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika upuszczamy go z około 30 cm na podłogę i zostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Jakie ciasto z biszkoptów lubisz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.