Przepis pokazała mi teściowa i powiedziała, że są smaczniejsze od mielonych. Dziś robię je lepiej od niej

Zazwyczaj mięso mielone wykorzystywane jest do zrobienia kotletów. W moim domu stosuje się je również jako główny składnik zupy meksykańskiej, a moja teściowa pokazała, że może być serwowane w jeszcze inny sposób. Jej zdaniem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych i całkowicie się z nią zgadzam. Przepis urzeknie nawet największego niejadka.

W moim domu mięso mielone nie jest za często wykorzystywane. Robi się z niego najpopularniejsze dania, a do listy potraw, które będziemy przyrządzać, dopisałam jeszcze jedną pozycję. Recepturę dostałam od mojej teściowej, która przekonywała mnie, że wychodzą z niego pyszne obiadowe smakołyki. Gdy je zrobiłam nie zawiodłam się, ponieważ roladki, które z niego wyszły, naprawdę podbiły moje serce. Przy tym przepisie trzeba ubrudzić sobie ręce, ale zdecydowanie jest warto. 

Zobacz wideo Roladki z kurczaka

Przepis na roladki z mięsa mielonego

Składniki na roladki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 130 g boczku surowego wędzonego,
  • 4 ogórki kiszone.

Składniki na sos

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oleju,
  • 500 ml bulionu.
  • Składniki dodatkowe
  • mąka do obtaczania roladek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie roladek. Mięso mielone przenieś do miski i dodaj jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiaj do momentu połączenia, na sam koniec dopraw solą i pieprzem.
  2. Ogórki, paprykę i boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
  3. Przygotowaną mięsną masę podziel na mniejsze części, każdą z nich rozłóż na folii aluminiowej, formując prostokąty o grubości około 1,5 cm. Na środku każdej rolady ułóż po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zawijaj roladki.
  4. Każdą przygotowaną roladę obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podsmażone rolady z mięsa przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Teraz czas na przygotowanie sosu. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa podsmaż na tłuszczu, który został z roladek. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż kilka chwil i zalej bulionem.
  6. Przygotowany sos duś przez około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie sos możesz zmiksować za pomocą blendera.
  7. Gotowym sosem zalej roladki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do nich liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 2 godziny.
  8. Po tym czasie wyjmij roladki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: