-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis pokazała mi teściowa i powiedziała, że są smaczniejsze od mielonych. Dziś robię je lepiej od niej
Przepis pokazała mi teściowa i powiedziała, że są smaczniejsze od mielonych. Dziś robię je lepiej od niej
Zazwyczaj mięso mielone wykorzystywane jest do zrobienia kotletów. W moim domu stosuje się je również jako główny składnik zupy meksykańskiej, a moja teściowa pokazała, że może być serwowane w jeszcze inny sposób. Jej zdaniem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych i całkowicie się z nią zgadzam. Przepis urzeknie nawet największego niejadka.
W moim domu mięso mielone nie jest za często wykorzystywane. Robi się z niego najpopularniejsze dania, a do listy potraw, które będziemy przyrządzać, dopisałam jeszcze jedną pozycję. Recepturę dostałam od mojej teściowej, która przekonywała mnie, że wychodzą z niego pyszne obiadowe smakołyki. Gdy je zrobiłam nie zawiodłam się, ponieważ roladki, które z niego wyszły, naprawdę podbiły moje serce. Przy tym przepisie trzeba ubrudzić sobie ręce, ale zdecydowanie jest warto.
Zobacz wideo Roladki z kurczaka
Przepis na roladki z mięsa mielonego
Składniki na roladki
- 500 g mięsa mielonego,
- jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- czerwona papryka,
- 2 cebule,
- 130 g boczku surowego wędzonego,
- 4 ogórki kiszone.
Składniki na sos
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- marchewka,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oleju,
- 500 ml bulionu.
- Składniki dodatkowe
- mąka do obtaczania roladek,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie roladek. Mięso mielone przenieś do miski i dodaj jajko, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiaj do momentu połączenia, na sam koniec dopraw solą i pieprzem.
- Ogórki, paprykę i boczek pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
- Przygotowaną mięsną masę podziel na mniejsze części, każdą z nich rozłóż na folii aluminiowej, formując prostokąty o grubości około 1,5 cm. Na środku każdej rolady ułóż po kilka kawałków papryki, ogórka, boczku i cebuli. Przy pomocy foli zawijaj roladki.
- Każdą przygotowaną roladę obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podsmażone rolady z mięsa przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Teraz czas na przygotowanie sosu. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Warzywa podsmaż na tłuszczu, który został z roladek. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smaż kilka chwil i zalej bulionem.
- Przygotowany sos duś przez około 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po tym czasie sos możesz zmiksować za pomocą blendera.
- Gotowym sosem zalej roladki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć do nich liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij roladki i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!