Od tygodnia tylko tym smaruję kanapki. To połączenie dwóch składników

Kanapki to bardzo popularna forma śniadania i to właśnie one są najczęściej jedzone o poranku. Podajemy je na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami, nawet smarowidła możemy wybrać według swoich upodobań. Zazwyczaj stawiamy na masło lub majonez, a czasem na hummus. Ostatnio odkryłam przepis na jeszcze smaczniejsze smarowidło i od tamtej pory jem je codziennie.

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To, co będziemy jeść, nastawia nas na resztę doby. Dlatego ważne jest, aby spożyć coś pożywnego i co nam najbardziej smakuje. Ja postawiłam na urozmaicenie tego posiłku. Zamiast zwykłych kanapek, czyli pieczywa posmarowanego masłem i ułożonych na nim dodatków, teraz jem pieczywo z obfitą ilością tego smarowidła. Robi się je w ekspresowym tempie, dlatego tak bardzo przypadło mi do gustu.

Zobacz wideo Dwa sposoby na bruschettę: pomidor i awokado

Pasta z awokado może być popularną propozycją w wielu domach, lecz w takiej odsłonie mało kto ją zna.  W moim przepisie oprócz awokado można posmakować twarogu półtłustego. Oprócz tych dwóch głównych składników dodaje się również czosnek granulowany, a także sól i pieprz według własnych upodobań. Jeśli chcesz, by taka pasta miała jeszcze bardziej charakterystyczny smak, możesz do niej wsypać płatki chili. Nabierze ona charakteru i stanie się bardziej pikantna. Pasta z awokado i twarogu może być również podawana jako dodatek do chipsów lub nachosów. Dla mnie jednak najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżym i ciepłym pieczywem. 

Przepis na pastę z awokado na kanapki

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado Hass,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Awokado przekrój na pół i za pomocą noża usuń z niego pestkę. Następnie używają łyżki, wyjmij miąższ i przenieś go do miski.
  2. Awokado rozgnieć za pomocą widelca na papkę. Dorzuć do niego pokruszony twaróg, wsyp do całości sól, pieprz i czosnek granulowany, dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową pastą wysmaruj tosty, świeże pieczywo lub podaj ją jako dodatek do nachosów. Smacznego!
Więcej o: