Bez słodkości świat byłby bardzo nudny i pozbawiony smaku. Bardzo lubimy je przyrządzać pod różnymi formami, do tego słodkie przekąski jedzone są na potęgę. Ja również bardzo często po nie sięgam, a najlepiej smakują mi te desery, które samodzielnie przyrządzę. Poniższy przepis pokazuje, jak zrobić słodkości w kilka minut. Ta propozycja spodoba się całej rodzinie.
fot.pixabay/Einladung_zum_Essen
REKLAMA
REKLAMA
By zrobić słodką przekąskę nie trzeba wcale długiej listy składników. Czasami wystarczy mieć pod ręką pięć podstawowych produktów i wtedy można wyczarować coś naprawdę pysznego. Przekładam takiej przekąski, która zasmakuje każdemu, są ciasteczka kokosowe, inaczej nazywane kokosanki. W moim domu są one prawdziwym hitem i nie ma tygodnia, w którym bym ich nie zrobiła. Ich przyrządzenie zajmuje chwilę i mogę pokusić się o stwierdzenie, że szybciej zrobię je, a nie obiad.
REKLAMA
Zobacz wideo Domowej roboty kokosanki. Pyszny i prosty deser
Kokosanki są idealnym deserem dla wszystkich tych, którzy lubią smak kokosa. Jak sama nazwa mówi, głównym składnikiem jest właśnie on, a dokładniej jego wiórki. Łączy je się z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Jak widać lista produktów, które są do nich potrzebne nie jest obszerna, podejrzewam nawet, że te składniki już znajdują się w twojej szafce kuchennej. Razem ze zrobieniem ciasta i pieczeniem, przygotowanie ich zajmuje około 20 minut.
Przepis na kokosanki
Składniki
200 g wiórków kokosowych,
200 g drobnego cukru,
2 jajka,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
szczypta soli.
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik. Włącz go i nastaw na 180°C. Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj wiórki kokosowe i cukier. Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, nie zapomnij także o soli. Całość dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników. Masa powinna być wilgotna i lekko klejąca.
Z powstałej kokosowej masy uformuj za pomocą łyżki małe kulki. Tak przygotowane ułóż na blaszce i umieść w piekarniku na około 15 minut. W tym czasie ich wierzch powinien się lekko zarumienić.
Po upływie tego czasu pozostaw blaszkę do przestudzenia. Gotowe kokosanki podawaj na zimno.