Gdy mówimy o startych ziemniakach, przed oczami pokazuje nam się obraz placków, które możemy z nich przyrządzić. To jest oczywiście dobre wyobrażenie, jednak nie sprawdza się w tym przepisie. Tak przygotowane ziemniaki łączy się z innymi składnikami, wkłada do piekarnika, a tam dzieje się prawdziwa magia. Takiego obiadu w życiu nie widziałeś na oczy, a od dziś stanie się twoim ulubionym.
fot. freeskyline / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Ziemniaki w kuchni polskiej mają różnorodne zastosowania. Można z nich zrobić purée, frytki, kluski, a z ich tartej wersji nawet placki ziemniaczane. Jednak placki nie są jedynym daniem, które można zrobić z tak przygotowanych kartofli. Ostatnio połączyłam je z mięsem mielonym i pieczarkami i dzięki temu zrobiłam najsmaczniejszy obiad, który jadłam w ostatnich dniach.
REKLAMA
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Ziemniaki w startej formie, połączone z mięsem i grzybami stały się prawdziwą ucztą dla całej mojej rodziny. Połączyłam te wszystkie składniki i ułożyłam warstwami w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekłam w piekarniku. Z takiego opisu powstała zapiekanka, którą zajadaliśmy się przez następne kilka dni. Dla ciekawszego smaku możesz dodać do zapiekanki podzielony na kawałki ser feta. Możesz również dorzucić inne składniki, które pasują smakowo do tego dania, jednak uważam, że w tym przepisie znalazło się już wszystko to, co najlepiej do siebie pasuje.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami
Składniki
1 kg ziemniaków,
600 g mięsa mielonego,
300 g pieczarek,
cebula,
100 g masła,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego.
6 łyżek bułki tartej,
śmietanka 30%.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby powstały paski, takie jak na placki ziemniaczane. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki przemyj i posiekaj w cienkie plastry.
Mięso mielone podziel na mniejsze kawałki, obsyp solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs. Dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, aby po upieczeniu zapiekanka nie przykleiła się do niego. Następnie połowę masy ziemniaczanej należy równo wyłożyć do naczynia. Przed ułożeniem ziemniaki warto lekko odcisnąć z nadmiaru wody, które wypuściły. Na kartofle wyłóż równomiernie cebulę i pieczarki, następnie ułóż mięso mielone.
Na składniki ułóż równomiernie pozostałą część ziemniaków, a następnie całość przyciśnij rękoma.
Bułkę tartą rozsyp po całości tworząc grubszą warstwę, na koniec rozlej śmietankę 30% i ułóż nierównomiernie kawałki masła. Przygotowane danie piecz przez około 40 minut do rumianego koloru w 180°C. Po tym czasie jest gotowa do podania.