Ta sałatka smakuje 100 razy lepiej niż jarzynowa. Sama zjadam całą miskę

Bardzo lubimy znane już nam smaki, które sami serwujemy od lat. Dlatego więc najczęściej na stołach ląduje sałatka gyros lub klasyczna jarzynowa. Postanowiłam odejść od tej reguły i tym razem zrobiłam coś, co zniknęło szybciej niż te dwie sałatki razem wzięte. Użyłam do niej tego składnika ze słoika i nie mogę uwierzyć, jak bardzo mi smakowała.

Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy nie tylko podczas świąt i imprez, ale też na co dzień. W zależności od sposobu przygotowania mogą być dodatkiem do dań obiadowych, lub samodzielnym smakołykiem, który zjadany jest z pieczywem. Bardzo często robimy je w klasycznej formie, która jest znana nam od wielu lat. Czas jednych na zmianę i na spróbowanie nowych smaków. Postanowiłam więc niedawno przygotować tę sałatkę i się nie zawiodłam. Bardzo mi smakowała i sama zjadłam całą miskę.

Zobacz wideo Sałatka imieninowa

Sałatka, o której jest mowa, zrobiona jest z pieczarek marynowanych, żółtego sera, ugotowanych jajek, a także kukurydzy i ogórków kiszonych. Można w niej również znaleźć cebulę, posiekaną natkę pietruszki, a jej wykończeniem jest mieszanka musztardy z majonezem. Następnym razem, gdy przyjdzie ci do głowy, by zrobić jarzynową, wyrzuć ten pomysł z głowy i sięgnij po ten przepis

Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera

Składniki

  • słoik marynowanych pieczarek,
  • 300 g sera żółtego w kostce,
  • 4 jajka,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 3 łyżki majonezu,
  • łyżeczka łagodnej musztardy,
  • cebula,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie odsącz je i odstaw do ostudzenia. Kiedy jajka będą już zimne, obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Pieczarki i kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki pokrój na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce grubych oczkach lub również pokrój w kostkę. Ogórki kiszone oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do miski przełóż pieczarki, ser, jajka, kukurydzę, ogórki, pietruszkę i cebulę. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Sałatkę z pieczarek i sera włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możesz udekorować ją pietruszką i kawałkami pieczarek. Smacznego!
Więcej o: