Sałatki to bardzo popularne przekąski, które serwujemy nie tylko podczas świąt i imprez, ale też na co dzień. W zależności od sposobu przygotowania mogą być dodatkiem do dań obiadowych, lub samodzielnym smakołykiem, który zjadany jest z pieczywem. Bardzo często robimy je w klasycznej formie, która jest znana nam od wielu lat. Czas jednych na zmianę i na spróbowanie nowych smaków. Postanowiłam więc niedawno przygotować tę sałatkę i się nie zawiodłam. Bardzo mi smakowała i sama zjadłam całą miskę.
Zobacz wideo Sałatka imieninowa
Sałatka, o której jest mowa, zrobiona jest z pieczarek marynowanych, żółtego sera, ugotowanych jajek, a także kukurydzy i ogórków kiszonych. Można w niej również znaleźć cebulę, posiekaną natkę pietruszki, a jej wykończeniem jest mieszanka musztardy z majonezem. Następnym razem, gdy przyjdzie ci do głowy, by zrobić jarzynową, wyrzuć ten pomysł z głowy i sięgnij po ten przepis.
Przepis na sałatkę z pieczarek marynowanych i sera
Składniki
- słoik marynowanych pieczarek,
- 300 g sera żółtego w kostce,
- 4 jajka,
- mała puszka kukurydzy,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- łyżeczka łagodnej musztardy,
- cebula,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sałatki zacznij od ugotowania jajek. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj przez około 10 minut. Następnie odsącz je i odstaw do ostudzenia. Kiedy jajka będą już zimne, obierz je i pokrój w kostkę.
- Pieczarki i kukurydzę odsącz z zalewy, pieczarki pokrój na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce grubych oczkach lub również pokrój w kostkę. Ogórki kiszone oraz cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Do miski przełóż pieczarki, ser, jajka, kukurydzę, ogórki, pietruszkę i cebulę. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę z pieczarek i sera włóż do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem możesz udekorować ją pietruszką i kawałkami pieczarek. Smacznego!