Pióra kurczaka, podobnie jak ludzkie włosy i paznokcie, składają się głównie z twardego białka, zwanego keratyną i są bogate w odżywcze aminokwasy. Każdego roku w procesie produkcji drobiu spala się wiele ton kurzych piór, uwalniając szkodliwe opary, takie jak dwutlenek węgla i siarki. Znalezienie nowego zastosowania mogłoby radykalnie ograniczyć marnotrawienie i zanieczyszczenie żywności. Zespół badaczy wpadł na pomysł, aby zrobić z nich produkt, będący alternatywą dla mięsa.
Miliony ton kurzych piór marnują się w skali globalnej. Sorawut Kittibanthorn to tajlandzki naukowiec i przedsiębiorca pracujący nad udoskonaleniem technologii przetwarzania białka z kurzych piór w jadalne sztuczne mięso. Jego pomysł ma przyczynić się do znacznej redukcji odpadów, co ma ogromne znaczenie w kontekście ochrony środowiska. Sorawut szacuje, że w samej Europie wyrzuca się około 2,3 miliona ton piór, a w Azji liczba ta jest znacznie wyższa. Prototypowe porcje "mięsa z kurczaka" i "steki" wykonane z białka z piór były możliwe do uzyskania dzięki skomplikowanemu procesowi 13-etapowej hydrolizy.
Proces zaczyna się od dokładnego oczyszczenia piór kurczaków, rozdrobnienia ich na proszek i zmieszania z kwasem i keratyną. Efektem końcowym jest masa białkowa, której możemy nadać dowolny smak. Hathairat Rimkeeree, profesor nauk o żywności w rozmowie z NYPost wyznał: "Myślę, że ma potencjał, aby w przyszłości stać się alternatywnym źródłem żywności".
Leah Collins z portalu CNN podczas degustacji w Londynie miała okazję spróbowania produktu białkowego z kurzych piór. Organizatorzy chcieli zademonstrować wszechstronność produktu pochodzącego z odpadów. W menu znalazł się m.in. klasyczny tajski tatar z sosem rybnym i sałatka z surowej wołowiny, w której mięso zastąpiono białkiem.
Pomimo moich uprzedzeń, zostałam miło zaskoczona. Mięso z piór Kera było niewykrywalne i smakowało dokładnie tak, jak prawdziwe. Zwróciłam uwagę tylko na konsystencję, która wydawała się nieco bardziej skrobiowa niż zwykła wołowina.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.