Pora na rabarbar! Dodaj go do masy serowej jak Rozkoszny, a powstanie obłędnie kremowe ciasto

Rabarbar można przygotować na wiele sposobów, jednak przepis Rozkosznego bije wszystkie inne na łopatki. Kucharz, którego zna niemal cała Polska, postanowił dodać sezonowy rarytas do kremowej i puszystej masy serowej. Wszystko zapiekł na ciasteczkowym spodzie i tak powstał właśnie deser idealny, który chcemy dzisiaj przybliżyć wszystkim smakoszom.

Serniki to nasze polskie dobro narodowe, które serwujemy niemal na każdą okazję czy święta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by nieco osłodzić sobie życie i upiec pyszne ciasto do codziennej kawy. Z przepisem Rozkosznego nie ma nudy, bo w składzie poza kremowym nabiałem króluje także słodko-kwaśny i sezonowy produkt. 

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Rozkoszny łączy ser z rabarbarem. Tak powstaje idealne ciasto wiosenne 

Schyłek kwietnia obfituje w wiele obłędnych produktów, a półki w warzywniakach i na bazarach niemal uginają się od wspaniałości. Wśród nich możemy znaleźć rabarbar, który można zaserwować na wiele smakowitych sposobów. Dzisiaj pod lupę bierzemy jednak przepis Rozkosznego na wyśmienite ciasto, który łączy kremowy i puszysty nabiał z tym słodko-kwaśnym warzywem.

Sernik rabarbarowy, o którym mowa, to prawdziwa poezja smaków, a także uczta dla wszystkich zmysłów. Przepis jest niezwykle łatwy, ale także równie okazały. Wystarczy podzielić pracę na kilka etapów, by z zaledwie kilku składników powstało słodkie dzieło sztuki. Ważne są jednak szczegóły takie jak odpowiednia temperatura, brak pośpiechu czy dwa rodzaje nabiału, które sprawią, że całość będzie nieziemsko lekka i puszysta. 

Przepis na sernik rabarbarowy Rozkosznego - idealny, słodki smak wiosny

Składniki na ciasteczkowy spód: 

  • 100 g ciasteczek,
  • pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie),
  • szczypta soli morskiej,
  • 50 g roztopionego masła. 

Sernik: 

  • 250 g twarogu sernikowego lub serka śmietankowego,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 duże jajka,
  • 70 g cukru i dodatkowa szczypta na wierzch,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 300 g rabarbaru.
 

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto dodać, że mascarpone, twaróg i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. 
  2. Zacznij od kruchego, ciasteczkowego spodu. Herbatniki ugnieć na drobny piasek, połącz go w roztopionym masłem, solą i kardamonem. Wszystko starannie wymieszaj i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Spód mocno dociśnij i podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Następnie odłóż go do całkowitego przestudzenia. 
  4. Następnie zmiksuj na małych obrotach twaróg, mascarpone, cukier, wanilię i sól. Kolejno dodaj jajka - jedno po drugim. Pamiętaj, by masę cały czas miksować na małych obrotach.
  5. Gotową masę przelej do keksówki na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównaj łyżką. 
  6. Na koniec rabarbar pokrój na kawałki o długości odpowiadającej szerokość keksówki. Warzywo na koniec posyp cukrem. 
  7. Gotowy sernik piecz przez. 50 minut. Po tym czasie studź ciasto przez 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiami. Po tym ostudź sernik i gotowe. 
  8. Wskazówka - sernik można na koniec jeszcze przełożyć do lodówki, co dodatkowo wpłynie na jego konsystencję. Przepis autorski możesz znaleźć na stronie rozkoszny.pl.
Więcej o: