W domowym menu nie brakuje sprytnych przepisów, które są łatwe, tanie, i co najważniejsze, obłędnie smakują. Wśród nich warto wyróżnić zapiekankę ziemniaczaną, która jednak skrywa pomiędzy warstwami znacznie więcej apetycznych składników. Taki połączenie sprawi, że każdy poprosi o dokładkę!
Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti
Ta zapiekanka smakuje lepiej od klasycznej lasagne. Zrobisz ją z ziemniaków i szpinaku
Przygotowanie obłędnych zapiekanek to nie tylko sposób na wykorzystanie resztek z lodówki, ale i ekspresowa metoda na obiad czy ciepłą kolację. Można bazować na sezonowych warzywach, makaronie, a nawet ryżu, jednak nic nie może się równać z ziemniaczaną klasyką, którą tym razem nieco podrasujemy.
Zapiekanka ziemniaczana z naszej receptury, to poza talarkami warzyw także obłędny sos na bazie szpinaku, który na koniec przykrywamy serową pierzynką. Takie zestawienie zasmakuje każdemu i zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co ciekawe, przepis zajmie bardzo mało czasu i pochłonie jedynie kilka złotych - wszystkie składniki są tanie, a większość z nich można bez problemu znaleźć w domowej spiżarni, bez konieczności wychodzenia z domu.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i serową pierzynką
Składniki:
- Kiologram ziemniaków,
- 350 g świeżego szpinaku,
- marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2/3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki mąki,
- 300 ml mleka,
- kulka mozzarelli,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 gr masła,
- sól,
- pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki - można wykorzystać do tego mandolinę lub ostry nóż.
- Talarki podgotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przełóż do miski. Wskazówka - ziemniaki mogą być lekko niedogotowane, ważne jednak, by się nie rozpadały.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
- Po kilku minutach dodaj tartą na dużych oczkach marchew. Smaż całość przez kilka minut, aż karotka nieco zmięknie.
- Następnie dodaj mąkę, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu.
- Po chwili dodaj pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i wszystkie przyprawy. Całość duś około 10 minut - sos powinien być w miarę gęsty.
- Połowę ugotowanych ziemniaków ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Na warzywa wyłóż sos szpinakowy, ponownie ułóż warstwę ziemniaków i sos. Całość przykryj porwaną mozzarellą.
- Zapiekankę piecz w 200 stopniach przez 30-40 minut. Po tym czasie ser powinien się ładnie zarumienić i roztopić. Smacznego!