Przekładam ziemniaki wiosenną masą z zieleniny i otulam serową pierzynką. Zapiekanka lepsza od lasagne

Myślisz, że nic nie przebije klasycznej lasagne? Zamiast sięgać po włoskie rarytasy, skuś się na zapiekankę, gdzie króluje ulubione warzywo Polaków. Mowa tu oczywiście o ziemniakach, którym towarzyszy gęsta i kremowa masa z wiosennej zieleniny, a także serowa pierzynka, która po zapieczeniu obłędnie smakuje i jeszcze lepiej się prezentuję.

W domowym menu nie brakuje sprytnych przepisów, które są łatwe, tanie, i co najważniejsze, obłędnie smakują. Wśród nich warto wyróżnić zapiekankę ziemniaczaną, która jednak skrywa pomiędzy warstwami znacznie więcej apetycznych składników. Taki połączenie sprawi, że każdy poprosi o dokładkę! 

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Ta zapiekanka smakuje lepiej od klasycznej lasagne. Zrobisz ją z ziemniaków i szpinaku 

Przygotowanie obłędnych zapiekanek to nie tylko sposób na wykorzystanie resztek z lodówki, ale i ekspresowa metoda na obiad czy ciepłą kolację. Można bazować na sezonowych warzywach, makaronie, a nawet ryżu, jednak nic nie może się równać z ziemniaczaną klasyką, którą tym razem nieco podrasujemy. 

Zapiekanka ziemniaczana z naszej receptury, to poza talarkami warzyw także obłędny sos na bazie szpinaku, który na koniec przykrywamy serową pierzynką. Takie zestawienie zasmakuje każdemu i zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co ciekawe, przepis zajmie bardzo mało czasu i pochłonie jedynie kilka złotych - wszystkie składniki są tanie, a większość z nich można bez problemu znaleźć w domowej spiżarni, bez konieczności wychodzenia z domu. 

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną ze szpinakiem i serową pierzynką

Składniki: 

  • Kiologram ziemniaków,
  • 350 g świeżego szpinaku,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2/3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki mąki,
  • 300 ml mleka,
  • kulka mozzarelli,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 gr masła,
  • sól,
  • pieprz, gałka muszkatołowa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki - można wykorzystać do tego mandolinę lub ostry nóż. 
  2. Talarki podgotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź i przełóż do miski. Wskazówka - ziemniaki mogą być lekko niedogotowane, ważne jednak, by się nie rozpadały. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj masło, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 
  4. Po kilku minutach dodaj tartą na dużych oczkach marchew. Smaż całość przez kilka minut, aż karotka nieco zmięknie. 
  5. Następnie dodaj mąkę, śmietanę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu. 
  6. Po chwili dodaj pokrojony na mniejsze kawałki szpinak i wszystkie przyprawy. Całość duś około 10 minut - sos powinien być w miarę gęsty. 
  7. Połowę ugotowanych ziemniaków ułóż w formie wysmarowanej oliwą. Na warzywa wyłóż sos szpinakowy, ponownie ułóż warstwę ziemniaków i sos. Całość przykryj porwaną mozzarellą. 
  8. Zapiekankę piecz w 200 stopniach przez 30-40 minut. Po tym czasie ser powinien się ładnie zarumienić i roztopić. Smacznego!
Więcej o: