Czy trzeba obierać szparagi? Trik szefów kuchni na twarde końcówki. Będą jak z najlepszej restauracji

Sezon na szparagi trwa krótko. Wiele osób korzysta więc z tego czasu, aby przygotowywać zachwycające dania z nadzwyczajnym smakiem. Czy szparagi trzeba obierać? Niestety nie wszyscy wiedzą, jak się z nim obchodzić.

Szparagi to popularne wiosenne pożywienie, bogate w dobre witaminy i minerały. Warzywo pomaga wypłukać nadmiar płynów z organizmu, zwalcza szkodliwe rodniki i wzmacnia układ odpornościowy. Działają również jako naturalny afrodyzjak ze względu na witaminę B6 i kwas foliowy. Mimo walorów smakowych, ich przyrządzenie może sprawić nie lada trudność.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Po co obierać szparagi? Wszystko zależy od tego, na jaki rodzaj łodyżek się zdecydujesz

Większość przepisów na szparagi polega na odłamywaniu i odrzucaniu twardych lub zdrewniałych końcówek szparagów. Jest to szybki i łatwy sposób na ich przycięcie i upewnienie się, że to, co znajdzie się na talerzu, będzie przyjemnie jadalne. Świetnie sprawdzi się w przypadku świeżych okazów, gdyż pozwoli zachować, znajdujące się pod skórką bogactwo witamin i składników mineralnych. Jednak nieco więcej wysiłku pozwoli ci zjeść większość łodyg i uzyskać bardziej eleganckie i reprezentacyjne danie.

Obieranie szparagów sprawia, że łodyga staje się bardziej delikatna i jadalna. Jeśli masz trochę więcej czasu, jest to najlepszy sposób na przygotowanie ich do spożycia. Bez względu na to, jak je przygotujesz, ważne jest, aby unikać kupowania szparagów z papkowatymi lub mokrymi końcówkami.

SzparagiSzparagi Czy szparagi można mrozić? Fot. Inge Poelman / Unsplash

Jak najlepiej obrać szparagi i usunąć zdrewniałe końcówki? Zrobisz to w kilku prostych krokach

  1. Zacznij od odcięcia za jednym razem końcówek łodyg dużym nożem.
  2. Pracując z jedną łodygą na raz, połóż szparagi płasko na powierzchni i za pomocą ostrej obieraczki do warzyw obierz dolną połowę.
  3. Powtórz tę czynność z pozostałymi szparagami.

Aby pozbyć się zdrewniałych końcówek szparagów odłam końcówkę każdej. Łatwo wyczujesz to pod palcami. Wielu szefów kuchni, twierdzi, że jest to najlepszy sposób przycinania szparagów, ponieważ łodygi często w naturalny sposób łamią się tam, gdzie kończy się zdrewniała część, a zaczyna delikatna. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Co robisz ze szparagami?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.