Szparagi to popularne wiosenne pożywienie, bogate w dobre witaminy i minerały. Warzywo pomaga wypłukać nadmiar płynów z organizmu, zwalcza szkodliwe rodniki i wzmacnia układ odpornościowy. Działają również jako naturalny afrodyzjak ze względu na witaminę B6 i kwas foliowy. Mimo walorów smakowych, ich przyrządzenie może sprawić nie lada trudność.
Większość przepisów na szparagi polega na odłamywaniu i odrzucaniu twardych lub zdrewniałych końcówek szparagów. Jest to szybki i łatwy sposób na ich przycięcie i upewnienie się, że to, co znajdzie się na talerzu, będzie przyjemnie jadalne. Świetnie sprawdzi się w przypadku świeżych okazów, gdyż pozwoli zachować, znajdujące się pod skórką bogactwo witamin i składników mineralnych. Jednak nieco więcej wysiłku pozwoli ci zjeść większość łodyg i uzyskać bardziej eleganckie i reprezentacyjne danie.
Obieranie szparagów sprawia, że łodyga staje się bardziej delikatna i jadalna. Jeśli masz trochę więcej czasu, jest to najlepszy sposób na przygotowanie ich do spożycia. Bez względu na to, jak je przygotujesz, ważne jest, aby unikać kupowania szparagów z papkowatymi lub mokrymi końcówkami.
Aby pozbyć się zdrewniałych końcówek szparagów odłam końcówkę każdej. Łatwo wyczujesz to pod palcami. Wielu szefów kuchni, twierdzi, że jest to najlepszy sposób przycinania szparagów, ponieważ łodygi często w naturalny sposób łamią się tam, gdzie kończy się zdrewniała część, a zaczyna delikatna. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.