Przepis na mizerię, który was zszokuje. Nie dodaję ogórka i jest smaczniejsza. "Nie mów babci"

Jak zrobić mizerię, by nie była tylko zwyczajnym dodatkiem do schabowego? Dziś mamy dla was przepis na mizerię, który w pierwszym zderzeniu wydaje się czymś dziwacznym, ale po spróbowaniu każdy zajada aż miło. Nie używam ogórków, tylko innego warzywa. "Na pierwszy rzut oka wygląda tak samo".

Przepis na mizerię w niemal każdym polskim domu wygląda tak samo. Ogórki drobno się kroi lub ściera na tarce w cienkie plastry, dodaje się śmietanę lub jogurt i doprawia do smaku. Oczywiście nie ma niczego złego w takiej mizerii - jest smaczna i pasuje do wielu dań. Jednak serwowana cały czas tak samo, może nieco spowszednieć. A może by tak zamienić ogórki na cukinię i zmienić totalnie smak popularnego dodatku do obiadu? Kiedyś postanowiłam zaszaleć i zrobiłam mizerię z cukinii. Kiedy mama to zobaczyła, była w szoku. "Tylko nie mów babci, bo zmieni testament" - zażartowała. Jednak kiedy spróbowała, stwierdziła, że jest naprawdę pyszna. Trzeba uważać jednak na jedną rzecz - nalezy wybierać młode cukinie, takie, które nie mają twardych i dużych pestek. 

Zobacz wideo

Przepis na mizerię z cukinii. Lepsza od tradycyjnej

Składniki:

  • 2 niewielkie, młode cukinie, 
  • 1 cebula szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany, 
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka soku z cytryny,

Jak zrobić mizerię z cukinii - sposób wykonania:

  1. Cukinie dokładnie wyczyść, jeśli jest młoda, nie musisz jej obierać. Następnie pokrój je w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce bądź mandolinie. 
  2. Plastry cukinii włóż do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę, by cukinia zmiękła. 
  3. Kiedy cukinia "mięknie", drobno posiekaj cebulę szalotkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wyciśnij także sok z cytryny. 
  4. Kiedy cukinia puściła już wodę, odcedź ją. Do miski dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także posiekany szczypiorek lub koperek. 

Wskazówka: Mizeria z cukinii świetnie smakuje także bez śmietany. Wówczas warto dodać do niej odrobinę oliwy i dwie łyżki soku z cytryny. Taka wersja z pewnością was zaskoczy pozytywnie i sprawi, że spojrzycie na mizerię zupełnie innym okiem, niż dotychczas. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.