Przepis na mizerię w niemal każdym polskim domu wygląda tak samo. Ogórki drobno się kroi lub ściera na tarce w cienkie plastry, dodaje się śmietanę lub jogurt i doprawia do smaku. Oczywiście nie ma niczego złego w takiej mizerii - jest smaczna i pasuje do wielu dań. Jednak serwowana cały czas tak samo, może nieco spowszednieć. A może by tak zamienić ogórki na cukinię i zmienić totalnie smak popularnego dodatku do obiadu? Kiedyś postanowiłam zaszaleć i zrobiłam mizerię z cukinii. Kiedy mama to zobaczyła, była w szoku. "Tylko nie mów babci, bo zmieni testament" - zażartowała. Jednak kiedy spróbowała, stwierdziła, że jest naprawdę pyszna. Trzeba uważać jednak na jedną rzecz - nalezy wybierać młode cukinie, takie, które nie mają twardych i dużych pestek.
Składniki:
Wskazówka: Mizeria z cukinii świetnie smakuje także bez śmietany. Wówczas warto dodać do niej odrobinę oliwy i dwie łyżki soku z cytryny. Taka wersja z pewnością was zaskoczy pozytywnie i sprawi, że spojrzycie na mizerię zupełnie innym okiem, niż dotychczas.