Klasyczne tzatziki to w mojej kuchni przeszłość. Dodaję do nich to warzywo i powstaje różowy obłęd

Klasyczne tzatziki smakują rewelacyjnie, jednak warto spróbować przygotować naszą nieco zwariowaną wersję. Wystarczy do tradycyjnego przepisu dodać to zdrowe i kolorowe warzywo, by otrzymać różowy, znakomity sos, który idealnie pasuje do dań z grilla, a także do domowych obiadów.

W kwietniowym menu nie może zabraknąć świeżych owoców i sezonowych specjałów. Sos tzatziki pasuję do wielu obłędnych dań i na dodatek jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Nasza wariacja nie skupia się jednak na ogórkach i jogurcie - tu niezbędne jest jeszcze jedno warzywo, które doda smaku i koloru. 

Zobacz wideo Przepis na zdrowe i pyszne buraki hasselback

Różowe tzatziki - idealne do dań z grilla i domowych obiadów

Klasyczne przepisy są doskonałą bazą do małych eksperymentów w kuchni. Właśnie w ten sposób możemy nieco poszaleć z nadzieniem do pierogów, gołąbków czy np. babcinymi recepturami na mięsa, sosy i zupy. Sięgając po inspirację prosto z kuchni greckiej, nie sposób pominąć tzatziki, które w tych bajkowych regionach, serwowane są niemal do wszystkiego - od dań wegetariańskich, po mięsa i zwykłe pieczywo. 

Tzatziki można jednak nieco urozmaicić i podkręcić klasyczny smak oraz zmienić kolor na znacznie bardziej żywy i oryginalny. Wystarczy dodać do ogórków buraki i zadbać o odpowiednie przyprawy. Takie połączenie doskonale sprawdzi się podczas grillowania i biesiadowania pod chmurką, ale także jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by taki różowy, wykwintny dodatek zaserwować z kanapkami, jajkami w dowolnej postaci lub serwować solo w towarzystwie dobrego, wiejskiego pieczywa.

Przepis na różowe tzatziki. Piękny kolor zyskasz dzięki burakom

Składniki: 

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 2 średnie ogórki,
  • 2 średnie pieczone buraki,
  • koperek,
  • czosnek,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny dla zbalansowania słodkości buraków. 

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż do miski, posól i poczekaj, aż puszczą wodę. 
  2. W tym czasie do dużej miski zetrzyj buraki - również na tarce o dużych oczkach. 
  3. Do warzyw dodaj jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśnięte z nadmiaru wody ogórki, posiekany koperek oraz sok z cytryny. 
  4. Na koniec tzatziki dopraw solą i pieprzem.
  5. Wszystko starannie wymieszaj i gotowe, smacznego! 
  6. Wskazówka - tzatziki można serwować na wiele sposobów - jako dodatek do ziemniaków, mięs, jako dodatek do jajek sadzonych, czy kanapek. 
Buraki w której wersji są twoim zdaniem najsmaczniejsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.