W kwietniowym menu nie może zabraknąć świeżych owoców i sezonowych specjałów. Sos tzatziki pasuję do wielu obłędnych dań i na dodatek jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Nasza wariacja nie skupia się jednak na ogórkach i jogurcie - tu niezbędne jest jeszcze jedno warzywo, które doda smaku i koloru.
Klasyczne przepisy są doskonałą bazą do małych eksperymentów w kuchni. Właśnie w ten sposób możemy nieco poszaleć z nadzieniem do pierogów, gołąbków czy np. babcinymi recepturami na mięsa, sosy i zupy. Sięgając po inspirację prosto z kuchni greckiej, nie sposób pominąć tzatziki, które w tych bajkowych regionach, serwowane są niemal do wszystkiego - od dań wegetariańskich, po mięsa i zwykłe pieczywo.
Tzatziki można jednak nieco urozmaicić i podkręcić klasyczny smak oraz zmienić kolor na znacznie bardziej żywy i oryginalny. Wystarczy dodać do ogórków buraki i zadbać o odpowiednie przyprawy. Takie połączenie doskonale sprawdzi się podczas grillowania i biesiadowania pod chmurką, ale także jako dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by taki różowy, wykwintny dodatek zaserwować z kanapkami, jajkami w dowolnej postaci lub serwować solo w towarzystwie dobrego, wiejskiego pieczywa.
Składniki:
Sposób przygotowania: