Przygotowana z najwyższej jakości francuskich składników, jest najbardziej cenioną zupą na paryskich stołach. Niegdyś łączyła szlachtę z biedotą, dziś jest symbolem wspaniałej kuchni francuskiej. Spróbuj najlepszej i najbardziej charakterystycznej wersji z zasmażanym serem i zobacz, jak pochłaniają ją wszyscy domownicy, prosząc o dokładkę.
Aromatyczną i przepyszną zupę cebulową znano we Francji już prawdopodobnie w XIV w. Podobno sam Ludwik XV był pomysłodawcą pierwszej wersji tego dania. Nie mając nic w spiżarni, znalazł kilka cebuli, trochę masła i szampana. Głodny po polowaniu, połączył znalezione składniki i przyrządził znakomitą zupę cebulową, którą pokochał cały dwór. Natomiast sprzedawcy na targu Les Halles wynieśli jej smak na wyższy poziom. Dodali do niej starty żółty ser, który zapieczony przyjemnie się rozciąga. Zupa w szybkim czasie stała się orzeźwiającym i śniadaniem dla pracowników dzielnicy Halles, których było stać tylko na jeden posiłek w ciągu dnia oraz lekarstwem na kaca dla nocnych marków kończących swoje szalone wieczory w okolicy.
Paryska zupa cebulowa, która zdobyła prestiż i sławę na całym świecie, najlepiej smakuje z serem gruyère. Można go zastąpić takimi serami jak np. cheddar, emmentaler, comté, raclette, parmezan czy grana padano. Sekretem jej smaku jest duszona cebula, dla której trzeba mieć duże pokłady cierpliwości, które w końcowej wersji dania zostaną nam wynagrodzone. Popularna jurorka polskiej edycji programu Masterchef, Ania Starmach na swojej stronie poleca "Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10 - 15 minut, dopraw do smaku."
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: