Oui! Ten francuski specjał przyjemnie rozpływa się na podniebieniu. Jest tak dobra, że u la la

Kuchnia francuska ma wyjątkowo piękną i długą tradycję. Bez tych czołowych przysmaków prawdopodobnie nie byłaby tak ceniona i znana na całym na świecie. Do popularnych i kojarzonych specjałów rodem z tego kraju należą przede wszystkim: chrupiąca bagietka, aromatyczna zupa cebulowa czy cr?me brulee. Przywołaj smaki Francji w swojej kuchni i rozkochaj w nich całą swoją rodzinę.

Przygotowana z najwyższej jakości francuskich składników, jest najbardziej cenioną zupą na paryskich stołach. Niegdyś łączyła szlachtę z biedotą, dziś jest symbolem wspaniałej kuchni francuskiej. Spróbuj najlepszej i najbardziej charakterystycznej wersji z zasmażanym serem i zobacz, jak pochłaniają ją wszyscy domownicy, prosząc o dokładkę.

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Jak powstała zupa cebulowa?

Aromatyczną i przepyszną zupę cebulową znano we Francji już prawdopodobnie w XIV w. Podobno sam Ludwik XV był pomysłodawcą pierwszej wersji tego dania. Nie mając nic w spiżarni, znalazł kilka cebuli, trochę masła i szampana. Głodny po polowaniu, połączył znalezione składniki i przyrządził znakomitą zupę cebulową, którą pokochał cały dwór. Natomiast sprzedawcy na targu Les Halles wynieśli jej smak na wyższy poziom. Dodali do niej starty żółty ser, który zapieczony przyjemnie się rozciąga. Zupa w szybkim czasie stała się orzeźwiającym i śniadaniem dla pracowników dzielnicy Halles, których było stać tylko na jeden posiłek w ciągu dnia oraz lekarstwem na kaca dla nocnych marków kończących swoje szalone wieczory w okolicy.

Sekret "Gratinée des Halles" – cebulowej zupy zapiekanej z serem

Paryska zupa cebulowa, która zdobyła prestiż i sławę na całym świecie, najlepiej smakuje z serem gruyère. Można go zastąpić takimi serami jak np. cheddar, emmentaler, comté, raclette, parmezan czy grana padano. Sekretem jej smaku jest duszona cebula, dla której trzeba mieć duże pokłady cierpliwości, które w końcowej wersji dania zostaną nam wynagrodzone. Popularna jurorka polskiej edycji programu Masterchef, Ania Starmach na swojej stronie poleca "Cebulę podsmażaj na małym ogniu przez około 30 minut, ma nabrać lekko brązowego, karmelowego koloru. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj). Gotuj przez 10 - 15 minut, dopraw do smaku."

Tradycyjna paryska zupa Gratinée des Halles

Składniki:

  • 800 g cebuli,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 25 g mąki,
  • 80 g sera Gruyère,
  • 8 plasterków chleba,
  • 40 g masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule obieramy i drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy, mieszając na małym ogniu, aż się lekko zrumieni. Dodajemy białe wino i przykrywamy pokrywką.
  • Kontynuujemy gotowanie na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy, następnie zalewamy jednym litrem wody lub bulionu, po czym kontynuujemy delikatne gotowanie jeszcze przez 15 do 20 minut.
  • Całość należy obficie popieprzyć, ale nie dodawajmy za dużo soli ze względu na ser. Podczas gdy zupa się gotuje, drobno trzemy ser Gruyère.
  • Rozlewamy zupę do naczyń żaroodpornych lub miseczek do zapiekania. Na powierzchni układamy po dwie kromki chleba obok siebie, następnie obficie posypujemy serem.
  • Smażymy w piekarniku pod grillem, aż ser się roztopi i zacznie brązowieć.
  • Zupę należy podawać gorącą. 
Więcej o: