Sałatka ziemniaczana często króluje na moim stole - niezależnie od tego, czy robię grilla, czy nie. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale smak tkwi właśnie w jej prostocie. Lubię dodać do niej sporo chilli i czarnego pieprzu, ale można śmiało pominąć te przyprawy, jeśli nie lubimy pikantnych sałatek.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Sałatka ziemniaczana na grilla - przepis. Z kiełbasą czy pieczonym mięsem smakuje idealnie
Sałatka ziemniaczana na grilla musi jak najlepiej komponować się z kiełbaskami czy karkówką. Warto pamiętać, że nie może być ciężka, bo jest dodatkiem do dość tłustych mięs. Warto więc zadbać o to by była lekka, a więc nie przesadzić z majonezem.
Składniki:
- 8-10 ziemniaków ugotowanych w całości i ostudzonych,
- pęczek rzodkiewki,
- 4-5 ogórków kiszonych,
- pół pęczka koperku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- opcjonalnie: 5-6 marynowanych pieczarek lub grzybów,
- sól, pieprz, czosnek granulowany, chilli lub inne ulubione przyprawy,
- majonez,
- łyżeczka musztardy.
Sałatka z ziemniaków na grilla. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Podobnie pokrój ogórki, jajka, rzodkiewkę oraz grzyby marynowane lub pieczarki, jeśli ich używasz. Drobno posiekaj koperek. Wszystkie składniki umieść w misce.
- Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku granulowanego. Dodaj dwie łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i wymieszaj.
- Gotową sałatkę odłóż do lodówki na godzinę, by smaki się "przegryzły". Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj. Smacznego!