Wrzuć wszystko do gara i gotuj 40 minut. Nie ma prostszego przepisu na sycący obiad. Smakuje bosko

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki obiad bez sterty naczyń do zmywania. Wszystkie składniki lądują w jednym garnku, a samo przygotowanie potrawy nie zajmuje wiele czasu. Wychodzi smacznie, jak w najlepszej restauracji.

Chłopski garnek to nie tylko pomysł na sycący i pyszny obiad, ale także sposób, aby pozbyć się zalegających w lodówce produktów. Do garnka możemy wrzucić tak naprawdę wszystko, na co tylko mamy ochotę. Możemy przygotować potrawę w wersji z dodatkiem mięsa i warzyw, ale również w odsłonie wegetariańskiej.

Zobacz wideo Leszek Klimas pokazuje nam, jak powinien wyglądać obiad, kiedy chcemy się zdrowo odżywiać. "Ziemniaki, kawałek kotleta."

Co na szybki obiad? Chłopski garnek zrobisz błyskawicznie i zapomnisz o stercie naczyń do zmywania

Chłopski garnek możemy modyfikować na wiele sposobów. Zamiast bulionu możemy dodać niedzielny rosół, a w kwestii mięsa również istnieje pełna dowolność. Podobnie sprawa wygląda z warzywami, bo nie musimy sztywno trzymać się przepisu. Możemy dodać fasolkę, pieczarki, czy marchewkę. Taki pomysł na obiad z pewnością zasmakuje każdemu, jego przygotowanie jest banalnie proste, a dodatkowo nie zużyjemy kilku naczyń, a więc unikniemy żmudnego sprzątania po obiedzie.

Jak zrobić chłopski garnek? Możemy wrzucić do niego wszystko, co zalega nam w lodówce

Do zrobienia chłopskiego garnka przyda ci się:

  • 300 g dowolnego mięsa smażonego albo gotowanego,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • kiełbasa,
  • cebula,
  • papryka,
  • czosnek,
  • ziemniaki,
  • 1/2 główki kapusty,
  • passata pomidorowa,
  • 1,5 litra bulionu,
  • pietruszka, 
  • koperek,
  • przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka i ostra;
  • sól i pieprz.
Chłopski garnek
Chłopski garnek istock/@robynmac

W dużym garnku podsmażamy boczek, kiełbasę i cebulę wraz z czosnkiem. Gdy całość lekko się zarumieni, dodajemy przygotowane wcześniej mięso, zalewamy bulionem, dodajemy poszatkowaną kapustę, a następnie dusimy na średnim ogniu przez 20 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy ziemniaki, paprykę, pomidora i wszystkie zioła. Gotujemy kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, mieszamy i doprawiamy do smakuJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: