• Link został skopiowany

Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki

Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny - idealny na zbliżającą się majówkę lub spotkanie w większym gronie.
Trójkątne sakiewki z pora udają tradycyjne gołąbki
Fot. alpaksoy - iStock

Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Klasykę można serwować z różnorodnym farszem czy zawijać w różne kapusty. Nasza receptura stawia jednak całkowicie na oryginalność, co można szybko wyczuć w smaku i przekonać się po samym, trójkątnym kształcie. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Zawijam farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To danie lepsze niż babcine gołąbki

Zamiast po raz kolejny szykować tradycyjne gołąbki lub zamieniać je na przepis "bez zawijania" znacznie lepiej nieco poeksperymentować. Nasz przepis to prawdziwa rewolucja, która sprawdzi się jako obiad, przekąska lub ciekawa przystawka dla gości. Wszystko opiera się na soczystym nadzieniu z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i aromatycznych przypraw. Tajemnica tkwi jednak w zawijaniu, i co ciekawe, będzie to zupełnie inne warzywo niż kapusta.

Sakiewki udające gołąbki to tak naprawdę farsz zawinięty w liście pora, które wcześniej należy odpowiednio przygotować. Warzywo kroimy wzdłuż, a następnie sparzamy we wrzątku, by liście były plastyczne i łatwe do zawijania. Reszta to już łatwizna - porowe sakiewki układamy na blaszce, zalewamy pomidorowym sosem i zapiekamy w piekarniku. Efekt nakarmi wszystkie zmysły, a na dodatek zrobi wrażenie nawet na najbardziej wymagających. 

Przepis na porowe sakiewki, które udają klasyczne, polskie gołąbki

Składniki: 

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 50 g ryżu,
  • około 30 liści pora, czyli 2-3 pory,
  • mała cebula,
  • marchewka,
  • łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 300 ml bulionu,
  • 50 ml passaty,
  • zmielony czarny pieprz
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania pora. Warzywo pozbaw końcówki i górnych liści. Następnie przekrój delikatnie wzdłuż, tak, by delikatnie rozdzielić warstwy. 
  2. Tak przygotowanego por sparz w gotującej się wodzie przez około minutę czy dwie. Płaty osusz. 
  3. Pora na nasz farsz. mięso mielone przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną i podsmażoną razem ze startą marchewką cebulę, ugotowany ryż, łyżeczkę przecieru i wszystkie przyprawy. 
  4. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiaj - im dłużej, tym lepiej, bo mięso będzie delikatne. 
  5. Na liść pora nałóż niewielką ilość farszu. Całość zawijaj w trójkątną sakiewkę. 
  6. Pozostałe liście pora wyłóż na brytfankę. Na nich układaj trójkątne sakiewki. 
  7. Na koniec całość zalej sosem przygotowanym z bulionu i passaty. 
  8. Rarytas piecz w 170 stopniach przez około 30-40 minut. Smacznego!
Więcej o: