Kucharka z domu weselnego zdradziła mi trik na idealną panierkę. Wychodzi mega chrupiąca

Idealna panierka to klucz do pysznych kotletów, czy nuggetsów. Czasem zdarza się jednak, że zaczyna ona oddzielać się od mięsa, a całe danie nie smakuje już tak, jak powinno. Na szczęście jest na to sposób.

Pięknie zarumieniona panierka odpada od mięsa? Okazuje się, że wystarczy nieco zmodyfikować przepis, a wyjdzie perfekcyjna. Będzie chrupiąca i smaczna, a to wszystko za sprawą jednego zabiegu. O czym mowa? Wyjaśniamy, jak zrobić idealną panierkę do kotletów lub nuggetsów.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak zrobić chrupiącą panierkę? Obtaczaj mięso w ten sposób, a wyjdzie idealna

Panierowanie to nic innego, jak obtaczanie kawałków mięsa lub warzyw w innych produktach. Najczęściej panierujemy w bułce tartej, jajkach i mące, chociaż w ostatnim czasie sporą popularność zyskuje japońskie panko. Jak zrobić idealną panierkę?

Jak panierować mięso?
Jak panierować mięso? fot. archiwum prywatne

Mało kto wie, że kluczem do perfekcyjnej panierki jest kolejność. Pamiętajmy, żeby najpierw obtaczać mięso w bułce, a dopiero potem w jajku. Panierując w ten sposób, sprawimy, że bułka nie będzie się ukruszać i palić, a mięso pozostanie wilgotne w środku. Dzięki temu trikowi zapobiegniemy też odpadaniu panierki, a danie będzie wyglądało bardziej apetycznie.

Jak zrobić chrupiące nuggetsy z kurczaka? Możesz przygotować je w piekarniku

Wiele z nas przepada za nuggetsami, ale najczęściej wymagają one smażenia na głębokim tłuszczu. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować je w piekarniku. Do tego celu potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka,
  • szklankę bułki tartej,
  • szklankę mleka,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz,
  • oliwę z oliwek.

Najpierw myjemy mięso, a następnie wykrawamy z niego podłużne kawałki. Przekładamy je do miski, pokrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy możemy użyć też ulubionych przypraw, jak np. paprykę w proszku, czy oregano. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie w misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, sól i pieprz. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w mieszance, a następnie w bułce tartej. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Jeżeli wolimy wersję smażoną, obtaczamy kawałki kurczaka w bułce i w jajku, a potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.