Pięknie zarumieniona panierka odpada od mięsa? Okazuje się, że wystarczy nieco zmodyfikować przepis, a wyjdzie perfekcyjna. Będzie chrupiąca i smaczna, a to wszystko za sprawą jednego zabiegu. O czym mowa? Wyjaśniamy, jak zrobić idealną panierkę do kotletów lub nuggetsów.
Panierowanie to nic innego, jak obtaczanie kawałków mięsa lub warzyw w innych produktach. Najczęściej panierujemy w bułce tartej, jajkach i mące, chociaż w ostatnim czasie sporą popularność zyskuje japońskie panko. Jak zrobić idealną panierkę?
Mało kto wie, że kluczem do perfekcyjnej panierki jest kolejność. Pamiętajmy, żeby najpierw obtaczać mięso w bułce, a dopiero potem w jajku. Panierując w ten sposób, sprawimy, że bułka nie będzie się ukruszać i palić, a mięso pozostanie wilgotne w środku. Dzięki temu trikowi zapobiegniemy też odpadaniu panierki, a danie będzie wyglądało bardziej apetycznie.
Wiele z nas przepada za nuggetsami, ale najczęściej wymagają one smażenia na głębokim tłuszczu. Na szczęście istnieje sposób, aby przygotować je w piekarniku. Do tego celu potrzebujemy:
Najpierw myjemy mięso, a następnie wykrawamy z niego podłużne kawałki. Przekładamy je do miski, pokrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy możemy użyć też ulubionych przypraw, jak np. paprykę w proszku, czy oregano. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie w misce umieszczamy mąkę, mleko, jajka, sól i pieprz. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy w mieszance, a następnie w bułce tartej. Wykładamy na blachę i pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Jeżeli wolimy wersję smażoną, obtaczamy kawałki kurczaka w bułce i w jajku, a potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.