Podczas mojego kilkumiesięcznego pobytu w Chinach w 2018 r. miałam okazję spróbować wiele dań tradycyjnej kuchni. Jedne smakowały mi bardziej, inne mniej, ale o jednej potrawie już po powrocie do Polski śniłam miesiącami. Przygotowanie okazało się prostsze, niż myślałam i teraz robię ją w domu. To świetny dodatek do dań z grilla, ale również do tradycyjnego mięsnego obiadu.
Chiny słyną z głębi smaku, który można odkryć nawet w najmniej oczekiwanych miejscach. Tak też było i w tym przypadku, gdy wraz ze znajomymi odwiedziłam niepozorną knajpkę kryjącą się wśród wielu zabudowań. Uliczka i budynek nie zachwycały wyglądem i czystością, natomiast to, co odkryłam w środku, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To właśnie tam po raz pierwszy spróbowałam ogórków w azjatyckiej formie.
Później kosztowałam je w kilku innych miejscach, dzięki czemu poznawałam jeszcze inne smaki i w końcu zdecydowałam, która forma odpowiada mi najbardziej. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy w domu, nie mogłam uwierzyć, że to takie proste i smaczne. Jak zrobić marynowane ogórki?
Choć nie udało mi się zdobyć przepisu na te konkretne ogórki, w domu robię bardzo podobne. Korzystam jednak z polskich przypraw, dlatego smak nieco się różni. Co będzie ci potrzebne?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.