Pierwszy raz spróbowałam w Chinach i przepadłam. Odwzorowałam przepis i teraz robię je w domu

Jak zrobić ogórki po azjatycku z czosnkiem? Nie potrzebujesz wielu składników, by odkryć niezapomniany smak. Taką potrawę możesz podać zarówno do mięsa na grilla, jak i do tradycyjnego polskiego obiadu. Przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut. Ciekawi?

Podczas mojego kilkumiesięcznego pobytu w Chinach w 2018 r. miałam okazję spróbować wiele dań tradycyjnej kuchni. Jedne smakowały mi bardziej, inne mniej, ale o jednej potrawie już po powrocie do Polski śniłam miesiącami. Przygotowanie okazało się prostsze, niż myślałam i teraz robię ją w domu. To świetny dodatek do dań z grilla, ale również do tradycyjnego mięsnego obiadu.

Zobacz wideo Zamień bułkę na tortillę. Ten przepis na burgera podbija internet

Zjadłam ogórki po azjatycku i przepadłam. To takie proste danie, a smakuje jak niebo w gębie

Chiny słyną z głębi smaku, który można odkryć nawet w najmniej oczekiwanych miejscach. Tak też było i w tym przypadku, gdy wraz ze znajomymi odwiedziłam niepozorną knajpkę kryjącą się wśród wielu zabudowań. Uliczka i budynek nie zachwycały wyglądem i czystością, natomiast to, co odkryłam w środku, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To właśnie tam po raz pierwszy spróbowałam ogórków w azjatyckiej formie.

Jak zrobić ogórki azjatyckie?Jak zrobić ogórki azjatyckie? Jak zrobić ogórki azjatyckie? Fot. Archiwum prywatne

Później kosztowałam je w kilku innych miejscach, dzięki czemu poznawałam jeszcze inne smaki i w końcu zdecydowałam, która forma odpowiada mi najbardziej. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy w domu, nie mogłam uwierzyć, że to takie proste i smaczne. Jak zrobić marynowane ogórki?

Jak zrobić ogórki po azjatycku z czosnkiem? Długo próbowałam odwzorować przepis. Różni się, ale smak jest podobny

Choć nie udało mi się zdobyć przepisu na te konkretne ogórki, w domu robię bardzo podobne. Korzystam jednak z polskich przypraw, dlatego smak nieco się różni. Co będzie ci potrzebne?

Składniki:

  • 3 średnie ogórki szklarniowe;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1,5-2 łyżki octu ryżowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka posiekanej na drobno papryczki chilli (opcjonalnie);
  • sól, nieco cukru do smaku;
  • sezam (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie umyj, by pozbyć się zanieczyszczeń, bo nie wymagają obierania. Później pokrój je w niewielkie podłużne kawałki i włóż do miski.
  2. Delikatnie osól ogórki, a gdy puszczą sok, wylej go.
  3. Dodaj do ogórków drobno siekany czosnek, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i papryczkę chilli. Jeśli nie lubisz ostrego smaku, papryczkę chilli pomiń.
  4. Odstaw ogórki na kilkanaście minut, opcjonalnie posyp z wierzchu niewielką ilością sezamu. Smacznego! 

Jeśli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

W jakiej formie ogórki lubisz najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.