Domowe ciasto piankowe z trzech składników. Sklepowe ptasie mleczko się przy nim chowa

Puszysta pianka w czekoladzie to doskonały pomysł na prosty i smakowity deser bez pieczenia. Przygotowanie go jest banalnie proste, a liczba składników - wyjątkowo krótka. Z zaledwie trzech łatwo dostępnych i tanich produktów wyczarujesz przysmak a'la ptasie mleczko.

Miłośników ptasiego mleczka w naszym kraju nie brakuje. Aby cieszyć się lekkim i aksamitnie puszystym deserem, wcale nie trzeba udawać się do sklepu. Dużo lepszym pomysłem będzie zrobienie słodkiego przysmaku w zaciszu własnej kuchni. Przygotowanie go jest banalnie proste, a z poniższym przepisem nie ma szans, że deser się nie uda.

Zobacz wideo Wegańskie ptasie mleczko [HAPS VEGE]

Domowe ptasie mleczko z trzech składników. Jest bajecznie lekkie i otulone czekoladą

Domowy deser a'la ptasie mleczko bez problemu zrobisz z zaledwie kilku składników. Cały proces polega na przyrządzeniu lekkiej pianki z zimnego mleka skondensowanego oraz galaretki. Polecamy użyć tej bezbarwnej - dzięki temu smakołyk przybierze mlecznobiałą barwę. Jeśli jednak chcesz urozmaicić deser, śmiało użyj owocowej galaretki. Kolorowe ptasie mleczko zdecydowanie prezentuje się i smakuje równie doskonale. Kiedy już uzyskasz jędrną masę piankową, otul ją roztopioną czekoladą, a twoje kubki smakowe znajdą się w raju.

Składniki:

  • 250 ml mleka skondensowanego,
  • 90 g czekolady (może być mleczna lub gorzka),
  • 70 g przezroczystej galaretki (1 opakowanie).

Puszysty deser piankowy z lodówki. Sposób przygotowania

Najpierw upewnij się, że mleko jest mocno schłodzone. Galaretkę przesyp do szklanki z gorącą wodą i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia. Rozpuszczoną galaretkę odstaw do stężenia. W kolejnym kroku przelej mleko skondensowane do miski, a następnie je ubij. Kiedy płyn przybierze konsystencję lekkiej pianki, dodaj do niego stężoną galaretkę.

Porządnie wszystko wymieszaj, a w dalszej kolejności przełóż jasną i puszystą masę na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wstaw formę z pianką do lodówki do stężenia. Najlepiej, aby chłodziła się całą noc. Następnego dnia wyjmij ją z lodówki, po czym oblej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada zastygnie na piance, pokrój ją na mniejsze kawałki i zacznij się nią zajadać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.