Boczek na grilla nigdy Ci nie wychodzi? Spróbuj tych patentów, a będzie idealny!

Boczek na grilla to niemalże obowiązkowe danie podczas grillowania w letni weekend. Karkówka, kaszanka, szaszłyki i boczek to smakołyki, które Polacy wręcz uwielbiają, zwłaszcza kiedy przygotowane są na ruszcie. Jak przyrządzić najlepszy boczek na grilla? Jakich przypraw użyć i jak go zamarynować?

Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Co jest ważne przy wyborze mięsa?

Boczek na grilla to bardzo często spotykana pozycja w menu grillowym. Niestety rzadko jest on dobrze przyrządzony. Zwęglony, suchy jak wiór boczek nie jest w końcu niczyim marzeniem. Aby temu zapobiec, warto zadbać o odpowiednie przyrządzenie i wybór mięsa. Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Przygotowania do wielkiego grillowania rozpoczynamy już podczas zakupów. Bardzo ważne jest wybranie  świeżych produktów. Na co zwracać uwagę kiedy chcemy kupić boczek dobry na grilla? Najlepiej wybierać kawałek mięsa, który będzie miał odrobinę tłuszczu, ale jednocześnie będzie na nim sporo chudego mięsa. Boczek należy pokroić na równe plastry o grubości 0,5 cm. 

Zobacz wideo Koszyczki z boczku

Jak przyprawić boczek na grilla? Jakie wybrać przyprawy?

Jeśli nie wiesz, jak przyprawić boczek na grilla to właśnie tu znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Samo przygotowanie grillowanego boczku nie jest trudne, ale warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie smakowało idealnie. Jedną z istotnych kwestii jest marynata. Najlepiej boczek obtoczyć w niej i pozostawić w lodówce na całą noc. Dokładnie przejdzie wtedy aromatem przypraw i ziół co zdecydowanie wpłynie na lepszy smak. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soli, ponieważ boczek jest raczej słonym mięsem. Ważne jest także, że boczek nie potrzebuje dużej ilości marynaty w przeciwieństwie np. do mięsa z kurczaka. Najczęściej do przygotowania takiej zaprawy używa się oliwy z oliwek, musztardy, ketchupu, chilli, papryki oraz czosnku. Dodatkowo, jeśli mięso jest twarde, możemy dodać także wyciśnięty sok z cytryny. 

Jak zamarynować boczek na grilla? Przepis na klasyczną marynatę

Przepis na to jak zamarynować boczek na grilla na szczęście nie jest skomplikowany, wymaga jedynie czasu. Im dłużej mięso będzie leżakować w przyprawach, tym lepsze będzie po upieczeniu.

Składniki: 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej), 3 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej, łyżka papryki wędzonej, łyżka miodu, pół szklanki oleju, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Plastry boczku myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski.
  2. Przyprawy, czosnek i olej mieszamy ze sobą w woreczku strunowym.
  3. Następnie wkładamy do woreczka plastry boczku i mieszamy je tak, aby pokryły się marynatą.
  4. Wstawiamy mięso na całą noc do lodówki.

Jak przygotować surowy boczek na grilla?

Zanim wrzucimy surowy boczek na ruszt, należy go najpierw odpowiednio przygotować. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, musimy przyprawić mięso. Dla osób, które wolą pikantne potrawy, proponujemy takie przyprawy jak: papryka ostra, czosnek czy pieprz cayenne. Jeśli jednak jesteście zwolennikami dań przygotowywanych na słodko, to w tym przypadku idealnie sprawdzi się miód, brązowy cukier, cynamon lub syrop klonowy. Kolejnym dość istotnym krokiem w trakcie przygotowań jest krojenie boczku. Najlepiej jeśli pokroimy go w cienkie plastry, tak aby równomiernie się grillował. Dzięki temu będzie on też soczysty i miękki. 

Boczek na grilla: jak przyprawić? Sprawdzamy, jakie przyprawy będą najlepsze

Jak można przyprawić boczek na grilla? Najczęściej, tak jak wspomniane było wcześniej, używa się do tego specjalnie przygotowanej marynaty. Można użyć także klasycznych przypraw, czy gotowych mieszanek ziół. Oto przyprawy, które wymieszane ze sobą pasują do boczku idealnie:

  • majeranek
  • suszona cebula
  • papryka 
  • oregano
  • czosnek
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • suszone pomidory
  • pieprz ziołowy
  • tymianek

Jak pokroić boczek na grilla? Przepis na spiralki z boczku

Jak pokroić boczek na grilla? Jeśli nie chcesz serwować tradycyjnie boczku w plastrach, wówczas spiralki z boczku mogą być odpowiednim rozwiązaniem.

Składniki: 10 plastrów surowego boczku, łyżeczka papryki słodkiej, suszony czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Surowy boczek kroimy na cienkie, długie plasterki i układamy je na desce.
  2. Przyprawy mieszamy z sobą w misce, dodajemy olej rzepakowy.
  3. Całość  mieszamy i pędzelkiem kuchennym smarujemy z każdej strony plastry boczku.
  4. Boczek odstawiamy do lodówki na kilka godzin,
  5. Po wyjęciu boczek nawijamy na wykałaczki, nadziewając końce. Tak przygotowany boczek grillujemy z każdej strony. 

Jak zapeklować boczek na grilla? Podpowiadamy jak to zrobić 

Jak zapeklować boczek na grilla? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby zrobić to odpowiednio wcześniej. Boczek wymaga przynajmniej kilku godzin leżakowania w przyprawach w lodówce, a najlepszym rozwiązaniem jest zostawienie go w niej na całą noc. Tak przygotowany doskonale smakuje po upieczeniu na ruszcie.

Składniki:

  • 1,5 kg boczku
  • 1,5 łyżki soli peklowej
  • około 2 litrów wody
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego

Sposób wykonania:

  1. Boczek płuczemy i osuszamy. 
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Wlewamy wodę do garnka i dodajemy wszystkie składniki. 
  4. Następnie garnek odstawiamy na trzy dni w zimne miejsce. Musimy pamiętać o mieszaniu zawartości, co jakiś czas.
  5. Po upływie tego czasu parzymy mięso. Musimy wykonać to w temperaturze około 70°C przez około 10 minut.

Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.