Boczek na grilla to bardzo często spotykana pozycja w menu grillowym. Niestety rzadko jest on dobrze przyrządzony. Zwęglony, suchy jak wiór boczek nie jest w końcu niczyim marzeniem. Aby temu zapobiec, warto zadbać o odpowiednie przyrządzenie i wybór mięsa. Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Przygotowania do wielkiego grillowania rozpoczynamy już podczas zakupów. Bardzo ważne jest wybranie świeżych produktów. Na co zwracać uwagę kiedy chcemy kupić boczek dobry na grilla? Najlepiej wybierać kawałek mięsa, który będzie miał odrobinę tłuszczu, ale jednocześnie będzie na nim sporo chudego mięsa. Boczek należy pokroić na równe plastry o grubości 0,5 cm.
Jeśli nie wiesz, jak przyprawić boczek na grilla to właśnie tu znajdziesz odpowiedź na to pytanie. Samo przygotowanie grillowanego boczku nie jest trudne, ale warto pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym mięso będzie smakowało idealnie. Jedną z istotnych kwestii jest marynata. Najlepiej boczek obtoczyć w niej i pozostawić w lodówce na całą noc. Dokładnie przejdzie wtedy aromatem przypraw i ziół co zdecydowanie wpłynie na lepszy smak. Należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością soli, ponieważ boczek jest raczej słonym mięsem. Ważne jest także, że boczek nie potrzebuje dużej ilości marynaty w przeciwieństwie np. do mięsa z kurczaka. Najczęściej do przygotowania takiej zaprawy używa się oliwy z oliwek, musztardy, ketchupu, chilli, papryki oraz czosnku. Dodatkowo, jeśli mięso jest twarde, możemy dodać także wyciśnięty sok z cytryny.
Przepis na to jak zamarynować boczek na grilla na szczęście nie jest skomplikowany, wymaga jedynie czasu. Im dłużej mięso będzie leżakować w przyprawach, tym lepsze będzie po upieczeniu.
Składniki: 2 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki musztardy (np. sarepskiej), 3 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej, łyżka papryki wędzonej, łyżka miodu, pół szklanki oleju, sól i pieprz
Przygotowanie:
Zanim wrzucimy surowy boczek na ruszt, należy go najpierw odpowiednio przygotować. W zależności od tego, jakie są nasze preferencje smakowe, musimy przyprawić mięso. Dla osób, które wolą pikantne potrawy, proponujemy takie przyprawy jak: papryka ostra, czosnek czy pieprz cayenne. Jeśli jednak jesteście zwolennikami dań przygotowywanych na słodko, to w tym przypadku idealnie sprawdzi się miód, brązowy cukier, cynamon lub syrop klonowy. Kolejnym dość istotnym krokiem w trakcie przygotowań jest krojenie boczku. Najlepiej jeśli pokroimy go w cienkie plastry, tak aby równomiernie się grillował. Dzięki temu będzie on też soczysty i miękki.
Jak można przyprawić boczek na grilla? Najczęściej, tak jak wspomniane było wcześniej, używa się do tego specjalnie przygotowanej marynaty. Można użyć także klasycznych przypraw, czy gotowych mieszanek ziół. Oto przyprawy, które wymieszane ze sobą pasują do boczku idealnie:
Jak pokroić boczek na grilla? Jeśli nie chcesz serwować tradycyjnie boczku w plastrach, wówczas spiralki z boczku mogą być odpowiednim rozwiązaniem.
Składniki: 10 plastrów surowego boczku, łyżeczka papryki słodkiej, suszony czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jak zapeklować boczek na grilla? Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, aby zrobić to odpowiednio wcześniej. Boczek wymaga przynajmniej kilku godzin leżakowania w przyprawach w lodówce, a najlepszym rozwiązaniem jest zostawienie go w niej na całą noc. Tak przygotowany doskonale smakuje po upieczeniu na ruszcie.
Składniki:
Sposób wykonania:
Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!