Zupy kojarzą mi się z okresem zimowym, kiedy to chcemy się jak najszybciej rozgrzać, a one w tym pomagają. Jednak niektóre przepisy i tak zarezerwowane są dla innych pór roku. Taką właśnie recepturą jest ta, którą przedstawiamy poniżej. Robię ją zawsze, gdy tylko rozpoczyna się wiosna i to ona kojarzy mi się z tym okresem czasu.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
O zupie szczypiorkowej nie każdy słyszał, a tym bardziej nie każdy ją jadł. Jest naprawdę wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Robi się ją w bardzo szybkim tempie, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Gdy podałam ją ostatnio na obiad, każdy prosił o trzy dokładki. Od tego momentu robię ją coraz częściej i wszyscy są zadowoleni.
Przepis na zupę szczypiorkową
Składniki
- 2 pęczki szczypiorku,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 180 g śmietany 18%,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- jajka ugotowane na twardo do podania.
Sposób przygotowania
- Szczypiorek przemyj i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, a gdy stanie się gorące, podsmaż na nim szczypiorem przez kilka chwil.
- Podsmażony szczypiorek zalej bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż marchew i pietruszka staną się miękkie.
- W misce połącz mąkę ziemniaczaną ze śmietaną, następnie dolej do mieszanki chochlę gorącego bulionu, by zahartować zupą. Dokładnie zamieszaj i wlej do garnka.
- Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. Ugotowane jajka obierz i przekrój na połowę. Przed podaniem wrzuć je do zupy. Smacznego!