Żadna koperkowa, czy szczawiowa. Z tym przepisem zrobisz najpyszniejszą zupę na wiosnę

Wiosna to radosny czas, gdy obserwujemy, jak wszystko zakwita, a świat staje się bardziej kolorowy. Na naszych talerzach również dodajemy składniki, które sprawiają, że posiłki są atrakcyjniejsza. Na obiad trafiają również zupy, którymi nie zajadamy się zimą. Taką właśnie zupą jest poniższa propozycja. Jest lekka i pełna aromatu.

Zupy kojarzą mi się z okresem zimowym, kiedy to chcemy się jak najszybciej rozgrzać, a one w tym pomagają. Jednak niektóre przepisy i tak zarezerwowane są dla innych pór roku. Taką właśnie recepturą jest ta, którą przedstawiamy poniżej. Robię ją zawsze, gdy tylko rozpoczyna się wiosna i to ona kojarzy mi się z tym okresem czasu.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

O zupie szczypiorkowej nie każdy słyszał, a tym bardziej nie każdy ją jadł. Jest naprawdę wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Robi się ją w bardzo szybkim tempie, a znika z talerzy jeszcze szybciej. Gdy podałam ją ostatnio na obiad, każdy prosił o trzy dokładki. Od tego momentu robię ją coraz częściej i wszyscy są zadowoleni.

Przepis na zupę szczypiorkową

Składniki

  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 180 g śmietany 18%,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo do podania.

Sposób przygotowania

  1. Szczypiorek przemyj i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło, a gdy stanie się gorące, podsmaż na nim szczypiorem przez kilka chwil.
  2. Podsmażony szczypiorek zalej bulionem. Dodaj obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż marchew i pietruszka staną się miękkie.
  3. W misce połącz mąkę ziemniaczaną ze śmietaną, następnie dolej do mieszanki chochlę gorącego bulionu, by zahartować zupą. Dokładnie zamieszaj i wlej do garnka.
  4. Zupę dopraw pieprzem i solą do smaku. Ugotowane jajka obierz i przekrój na połowę. Przed podaniem wrzuć je do zupy. Smacznego!
Więcej o: