W sam raz na obiad, a to wszystko z wczorajszych ziemniaków. Podaj je z tym sosem

Wiele osób ma taki zwyczaj, że robi więcej ziemniaków do obiadu, niż potrzebuje. Później niestety nie wie, co zrobić z taką ilością i trafiają one do kosza. Poznając ten przepis nie będziesz mieć takiego problemu. Z ugotowanych ziemniaków zrobisz nowy obiad, który jest świetny w smaku.

Bardzo często jest tak, że zostają nam ziemniaki po obiedzie. Można z nich zrobić pierogi, jednak nie każdemu chce się spędzać przy nich tyle czasu. My mamy na to znacznie szybszy sposób i dzięki temu nie tylko uratujesz kartofle, ale zrobisz pyszny obiad. Naszą propozycją są kotlety ziemniaczane, ale nie byle jakie. W ich skład wchodzą jeszcze pieczarki i przyprawy, które dodają smaku. Oprócz tego zatopione są one w aromatycznym sosie grzybowym.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki na kotlety

  • 4 duże, ugotowane ziemniaki,
  • cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos

  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
  • cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Rozgnieć ugotowane ziemniaki w dużej misce, dodaj drobno posiekaną cebulę, plasterki pieczarek, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  2. Z gotowej masy uformuj zgrabne kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty brąz.
  3. W innym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się rumiana. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż będą miękkie.
  4. W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Dodaj śmietanę, mieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  6. Podawaj kotlety ziemniaczane polane sosem pieczarkowym, udekorowane dodatkową natką pietruszki.
Więcej o: