-
Haps
-
Jak przygotować
- W sam raz na obiad, a to wszystko z wczorajszych ziemniaków. Podaj je z tym sosem
W sam raz na obiad, a to wszystko z wczorajszych ziemniaków. Podaj je z tym sosem
Wiele osób ma taki zwyczaj, że robi więcej ziemniaków do obiadu, niż potrzebuje. Później niestety nie wie, co zrobić z taką ilością i trafiają one do kosza. Poznając ten przepis nie będziesz mieć takiego problemu. Z ugotowanych ziemniaków zrobisz nowy obiad, który jest świetny w smaku.
Bardzo często jest tak, że zostają nam ziemniaki po obiedzie. Można z nich zrobić pierogi, jednak nie każdemu chce się spędzać przy nich tyle czasu. My mamy na to znacznie szybszy sposób i dzięki temu nie tylko uratujesz kartofle, ale zrobisz pyszny obiad. Naszą propozycją są kotlety ziemniaczane, ale nie byle jakie. W ich skład wchodzą jeszcze pieczarki i przyprawy, które dodają smaku. Oprócz tego zatopione są one w aromatycznym sosie grzybowym.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Przepis na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki na kotlety
- 4 duże, ugotowane ziemniaki,
- cebula,
- 200 g pieczarek,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Składniki na sos
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
- cebula, drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Rozgnieć ugotowane ziemniaki w dużej misce, dodaj drobno posiekaną cebulę, plasterki pieczarek, jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
- Z gotowej masy uformuj zgrabne kotleciki. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty brąz.
- W innym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula stanie się rumiana. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż będą miękkie.
- W osobnym naczyniu rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż na złoty kolor. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj śmietanę, mieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Podawaj kotlety ziemniaczane polane sosem pieczarkowym, udekorowane dodatkową natką pietruszki.