Nawet najprostszą polską zupę robiłam źle. I ty też popełniasz ten błąd. Zapominasz o tym składniku

Rosół to najpopularniejsza polska zupa. Jest wręcz królem każdego polskiego stołu. Sposób na jej przygotowanie powinniśmy znać perfekcyjnie. Okazuje się jednak, że wiele osób popełnia ten błąd i nie dodaje tego składnika lub po prostu nie ma pojęcia o tym sposobie.

Rosół to zawsze świetny wybór na rodzinny obiad. Warto jednak przygotować go w taki sposób, by wszystkim doskonale smakował. Okazuje się, że dodatek tego sekretnego składnika może całkowicie odmienić smak zupy

Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. Nawet teściowa poprosi Was o przepis!

Rosół z sekretnym składnikiem. Nie spodziewasz się tego płynnego dodatku 

Nikt się nie spodziewa, że sekretnym składnikiem do rosołu jest ocet. I nie, nie jest to żart. Dwie łyżki warto dodać na samym początku do gotującego się wywaru. Dzięki temu z mięsa uwolnią się składniki, które wpływają na jego konsystencję i smak. Ocet rozpuści tkanki łączne i chrzęstne, które znajdują się w mięsie, a dzięki temu rosół będzie bardziej aromatyczny i po prostu smaczniejszy. 

Składniki: 

  • 2 l wody, 
  • 2 łyżki octu, 
  • około 50 dag pręgi wołowej, 
  • 1 cebula
  • 1/2 kury, 
  • włoszczyzna, 
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszony lubczyk, odrobina kurkumy, 
  • natka pietruszki. 

Przepis na rosół - przepis. Nie zapomnij o ocćie. Sposób przygotowania krok po kroku 

Jak już wiemy, ocet naprawdę potrafi zdziałać w rosole cuda. Nie musimy się też obawiać, że przez ten dodatek zupa będzie kwaśna. Też myślałam, że dokładnie tak się stanie, jednak nic bardziej mylnego. 

Sposób przygotowania: 

  1. W garnku umieść kurę i pręgę wołową. Zalej mięso wodą. 
  2. Dodaj dwie łyżki octu. Zbierz szumowiny. 
  3. Dodaj pokrojoną i umytą włoszczyznę. Dodaj wszystkie przyprawy. 
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. 
  5. Po godzinie opal cebulę i dodaj do rosołu. 
  6. Gotuj kolejną godzinę. 
  7. Tak przygotowany rosół podawaj z domowym makaronem i posiekaną natką pietruszki. 
Czy gotując rosół dodajesz do niego ocet?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.