Do ogórków dodaję te dwa składniki. To przepis, który przywiozłam od szwedzkiej przyjaciółki

Surówką, która bez dwóch zdań króluje na wiosennym, stole jest oczywiście tradycyjna mizeria. Klasyka doczekała się wielu ciekawych wersji, jednak ta nie ma konkurencji, bo smakuje wręcz wyśmienicie. Mowa tu o szwedzkiej mizerii, którą poznałam będąc na wakacjach u przyjaciółki. Na małej wsi pod Sztokholmem zajada się nią każdy, szczególnie gdy robi się nieco cieplej.

Polska kuchnia ogórkami stoi. Nie brakuje ich w menu o każdej porze roku. Kochamy je kisić, zalewać octem, szykować tzw. małosolne czy też dodawać do zup, sałatek i innych smakowitych dań. Klasyką nad klasyki jest jednak mizeria, którą jak się okazuję, można zrobić po... szwedzku! Przepis jest prosty, jednak w składzie nie może zabraknąć dwóch aromatycznych produktów. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Mizeria w szwedzkim wydaniu może konkurować z polską klasyką

Ogórki to warzywa, które królują w wiosennym i letnim menu. Dodawać je można niemal do wszystkiego - zaczynając od kanapek i sałatek, a kończąc na przetworach czy zupach. Nic nie może się jednak mierzyć z obiadową klasyką jaką bez dwóch zdań jest mizeria. Tradycyjna, polska surówka pływa w śmietanie i ozdobiona jest solidną porcją koperku. Będąc jednak na wakacjach w Szwecji, przekonałam się, że nas dalsi sąsiedzi w swoim menu mają podobną pozycję. Surówka różni się jednak kilkoma szczegółami. 

Przepis na mizerię to przysłowiowa bułka z masłem, ta według szwedzkiej receptury także jest prosta w przygotowaniu. Co wyróżnia zatem jej smak? Przede wszystkim ogórki nie pływają w śmietanie, a w zasadzie nabiału wcale nie znajdziemy wśród składników. Jest za to ocet winny lub jabłkowy, który ma znacznie łagodniejszy smak od spirytusowego. Kolejnym dodatkiem jest czerwona cebula, która podkreśli smak i nada całości charakteru. Szwedzka mizeria lubuje się także w odrobinie cukru i solidnej porcji koperku. Takie zestawienie idealnie pasuje do obiadów czy jako orzeźwiająca przekąska w upalne dni, których o dziwo w Szwecji nie brakuje. 

Szwedzka mizeria lepsza od tej Polskiej? Te składniki zmienią smak surówki

Składniki: 

  • 2 ogórki szklarniowe lub 6-8 gruntowych,
  • 2 łyżki koperku,
  • połówka czerwonej cebuli,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz grubo mielony do smaku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Warzywa osusz, a następnie pokrój na cienkie plasterki - pomocna okaże się mandolina do warzyw. 
  2. Ogórki przełóż do miski, posól i lekko dociśnij. 
  3. Po kilku minutach odciśnij z warzyw nadmiar soku. 
  4. Do ogórków dodaj świeży, posiekany koperek, poszatkowaną na cienkie piórka czerwoną cebulę oraz odrobinę cukru. 
  5. Wszystko podlej octem jabłkowym, dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  6. Mizerię dokładnie wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną surówkę serwuj do obiadu, dań z grilla lub jako zdrową, lekką przekąskę. Smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.