Wszyscy kochają galaretkę z owocami i bitą śmietaną. Nie ma nic pyszniejszego na letni deser, a każda gospodyni wie, że uzyskanie idealnej białej chmurki nie jest najłatwiejszą czynnością. Wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez co desery nie wychodzą tak, jakbyśmy tego oczekiwali.
3
Ubijanie śmietany Fot. anmbph / iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Popełnianie podstawowych błędów przy jej przygotowaniu skutecznie może nas zrazić i spowodować, że nie będziemy podejmować się tego wyzwania, a zakupimy gotowiec w sklepie, który nie umywa się jakością i smakiem do bitej śmietany zrobionej samodzielnie.
REKLAMA
Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego
Najczęstsze błędy dotyczące ubijania kremówki. Śmietana 36% nie zagwarantuje sukcesu, jeśli będziemy je popełniać
Aby z powodzeniem ubić śmietanę, musimy ustrzec się przed pewnymi błędami. Jest kilka rzeczy, o które musimy zadbać, aby zachować jej puszystość, lekkość i pyszny smak.
Niska zawartość procentowa tłuszczu w śmietanie. Do ubijania nadają się wyłącznie kremówki, które mają powyżej 30% tłuszczu, a najlepiej 36%.
Zbyt wysoka temperatura. Musimy pamiętać, że śmietana powinna być schłodzona w lodówce co najmniej 24h. W przeciwnym razie nie mamy szans, na puszystą, słodką chmurkę.
Użycie zwykłego cukru. Popularny cukier w kryształkach nie sprawdzi się podczas ubijania śmietany. Jeśli użyjemy pudru, konsystencja pozostanie gładka i bez grudek.
Stosowanie nieodpowiednich urządzeń i naczyń. Pamiętajmy o tym, że ubijana śmietana zwiększa swoją objętość co najmniej trzykrotnie, dlatego trzeba użyć do tej czynności odpowiedniej miski. Najlepiej sprawdzi się szklana bądź metalowa. Użyjmy do tego miksera o wysokich obrotach. To zwiększy nasz komfort i skróci czas ubijania.
Co zrobić, aby dobrze ubić śmietanę? Dodaj kilka kropel i gotowe
Nie ma prostszego triku na to, żeby ułatwić proces ubijania śmietany. Wystarczy, że podczas miksowania dodasz kilka kropel soku z cytryny. Nie dość, że podkręci ona delikatnie smak, to przyspieszy proces zgęstnienia.
Jeśli lubisz piec torty i często śmietana z nich spływa, jest na to doskonały patent. Wystarczy, że wcześniej rozpuścimy trochę żelatyny w gorącej wodzie i poczekamy, aż się ochłodzi. Wlewamy ją do masy podczas końcowej fazy ubijania i możemy udekorować nasz wypiek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.