Śmietana nie chce się ubić? Dodaj kilka kropel do miski. Będzie tak sztywna, że nie drgnie

Wszyscy kochają galaretkę z owocami i bitą śmietaną. Nie ma nic pyszniejszego na letni deser, a każda gospodyni wie, że uzyskanie idealnej białej chmurki nie jest najłatwiejszą czynnością. Wiele osób popełnia podstawowe błędy, przez co desery nie wychodzą tak, jakbyśmy tego oczekiwali.

Popełnianie podstawowych błędów przy jej przygotowaniu skutecznie może nas zrazić i spowodować, że nie będziemy podejmować się tego wyzwania, a zakupimy gotowiec w sklepie, który nie umywa się jakością i smakiem do bitej śmietany zrobionej samodzielnie.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Najczęstsze błędy dotyczące ubijania kremówki. Śmietana 36% nie zagwarantuje sukcesu, jeśli będziemy je popełniać

Aby z powodzeniem ubić śmietanę, musimy ustrzec się przed pewnymi błędami. Jest kilka rzeczy, o które musimy zadbać, aby zachować jej puszystość, lekkość i pyszny smak.

  • Niska zawartość procentowa tłuszczu w śmietanie. Do ubijania nadają się wyłącznie kremówki, które mają powyżej 30% tłuszczu, a najlepiej 36%.
  • Zbyt wysoka temperatura.  Musimy pamiętać, że śmietana powinna być schłodzona w lodówce co najmniej 24h. W przeciwnym razie nie mamy szans, na puszystą, słodką chmurkę.
  • Użycie zwykłego cukru. Popularny cukier w kryształkach nie sprawdzi się podczas ubijania śmietany. Jeśli użyjemy pudru, konsystencja pozostanie gładka i bez grudek.
  • Stosowanie nieodpowiednich urządzeń i naczyń. Pamiętajmy o tym, że ubijana śmietana zwiększa swoją objętość co najmniej trzykrotnie, dlatego trzeba użyć do tej czynności odpowiedniej miski. Najlepiej sprawdzi się szklana bądź metalowa. Użyjmy do tego miksera o wysokich obrotach. To zwiększy nasz komfort i skróci czas ubijania.

Co zrobić, aby dobrze ubić śmietanę? Dodaj kilka kropel i gotowe

Nie ma prostszego triku na to, żeby ułatwić proces ubijania śmietany. Wystarczy, że podczas miksowania dodasz kilka kropel soku z cytryny. Nie dość, że podkręci ona delikatnie smak, to przyspieszy proces zgęstnienia.

Idealnie puszysta bita śmietana z mascarpone odmieni twoją poranną kawę. Zrobisz ją w kilka chwil (zdjęcie ilustracyjne)
Idealnie puszysta bita śmietana z mascarpone odmieni twoją poranną kawę. Zrobisz ją w kilka chwil (zdjęcie ilustracyjne) Budko / iStock

Jeśli lubisz piec torty i często śmietana z nich spływa, jest na to doskonały patent. Wystarczy, że wcześniej rozpuścimy trochę żelatyny w gorącej wodzie i poczekamy, aż się ochłodzi. Wlewamy ją do masy podczas końcowej fazy ubijania i możemy udekorować nasz wypiek. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: