Tani obiad, którego nikt nie odmówi. Kuzynka z Podhala zdradziła mi najlepszy przepis

Wiele osób ceni sobie swój czas i nawet przygotowując posiłki, chce je zrobić jak najszybciej. Jednak mimo że nie chcemy przy nich stać wielu godzin i tak cenimy sobie smak i pragniemy by to, co jemy było jak najlepsze. Kuzynka z Podhala pokazała mi, że mogę to wszystko połączyć w jedno tanie danie i tak właśnie powstała ta zapiekanka. Od razu możesz zapisać ją na później, bo będziesz wykonywać ją częściej.

Jestem osobą, która lubi dania, które robi się już szybko, a do tego nie trzeba brudzić sobie za bardzo rąk. Przy ostatniej rozmowie z moją kuzynką podzieliłam się tym stwierdzeniem, a  ona podała mi przepis na danie i zapewniła, że mi się spodoba. Zrobiłam je i uznałam, że był to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że cała rodzina najadła się do syta, to jeszcze okazało się, że ta zapiekanka starcza nam na dwa obiady. Dzięki temu następnego dnia miałam z głowy wymyślanie nowego posiłku i byłam zadowolona, jak szybko się ją przyrządza.

Zobacz wideo Babeczki z pieczarkami

Moja kuzynka nazwała to danie zapiekanką chłopską. W jej skład wchodzą ugotowane ziemniaki, które później trzeba pokroić na plasterki, ulubiona kiełbasa, cebula, kukurydza i mieszanka, która tworzy sos. Sos jest bardzo prosty, bo wykonany z kwaśnej śmietany, która połączona jest z jajkami i startym żółtym serem. Po wypieczeniu nie mogłam uwierzyć, jak świetnie pachnie, a po pierwszym kęsie wiedziałam, że zapiszę ten przepis i będę wykonywać go częściej.

Przepis na chłopską zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą

Składniki

  • 8 dużych ugotowanych ziemniaków,
  • pęto ulubionej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 250 g kwaśnej śmietany,
  • 2 jajka,
  • 200 g żółtego sera w kostce,
  • pół puszki kukurydzy,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w drobną kosteczkę, kiełbasę również pokrój w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebule, Podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia, a następnie wrzuć kiełbasę. Smaż wszystko przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością tłuszczu. Układaj w nim warstwowo ziemniaki, które oprósz solą i pieprzem, kiełbasę, cebulę i kukurydzę.
  4. Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polewaj każdą warstwę zapiekanki.
  5. Gotowe danie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po tym czasie pozostaw zapiekankę do lekkiego wystudzenia, a przed podaniem posyp ją natką pietruszki. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.