Jestem osobą, która lubi dania, które robi się już szybko, a do tego nie trzeba brudzić sobie za bardzo rąk. Przy ostatniej rozmowie z moją kuzynką podzieliłam się tym stwierdzeniem, a ona podała mi przepis na danie i zapewniła, że mi się spodoba. Zrobiłam je i uznałam, że był to strzał w dziesiątkę. Nie dość, że cała rodzina najadła się do syta, to jeszcze okazało się, że ta zapiekanka starcza nam na dwa obiady. Dzięki temu następnego dnia miałam z głowy wymyślanie nowego posiłku i byłam zadowolona, jak szybko się ją przyrządza.
Zobacz wideo Babeczki z pieczarkami
Moja kuzynka nazwała to danie zapiekanką chłopską. W jej skład wchodzą ugotowane ziemniaki, które później trzeba pokroić na plasterki, ulubiona kiełbasa, cebula, kukurydza i mieszanka, która tworzy sos. Sos jest bardzo prosty, bo wykonany z kwaśnej śmietany, która połączona jest z jajkami i startym żółtym serem. Po wypieczeniu nie mogłam uwierzyć, jak świetnie pachnie, a po pierwszym kęsie wiedziałam, że zapiszę ten przepis i będę wykonywać go częściej.
Przepis na chłopską zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą
Składniki
- 8 dużych ugotowanych ziemniaków,
- pęto ulubionej kiełbasy,
- 2 cebule,
- 250 g kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- pół puszki kukurydzy,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w drobną kosteczkę, kiełbasę również pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebule, Podsmażaj ją do lekkiego zarumienienia, a następnie wrzuć kiełbasę. Smaż wszystko przez około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością tłuszczu. Układaj w nim warstwowo ziemniaki, które oprósz solą i pieprzem, kiełbasę, cebulę i kukurydzę.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami i startym żółtym serem. Taką mieszanką polewaj każdą warstwę zapiekanki.
- Gotowe danie wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po tym czasie pozostaw zapiekankę do lekkiego wystudzenia, a przed podaniem posyp ją natką pietruszki.