Gdy kiełbasa smaży się na grillu, ty wrzuć do piekarnika ten produkt. Idealny na majówkową przekąskę

To właśnie dziś nastał ten czas, gdy wychodzimy na zewnątrz i przyrządzamy dania na grillu. W pobliżu domu czuć zapach kiełbasy, a także wypieczonych warzyw. By jeszcze bardziej dodać dniu smaku, możesz przyrządzić przekąskę, która z pewnością zniknie jako pierwsza. Nie robi się ją na grillu, ale z piekarnika jest równie pyszna.

Szparagi to warzywo, na które jest teraz sezon i  można je dorwać w każdym sklepie. W internecie można znaleźć wiele różnych przepisów na ich przyrządzenie, ale tylko niektóre są naprawdę warte uwagi. Poniższy przepis z pewnością przypadnie ci do gustu i będzie świetnym dopełnieniem majówkowego grillowania. Szparagi, które proponujemy wykonuje się w piekarniku, bo to właśnie w nim wyjdą najsmaczniejszy.

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Z czym połączyliśmy szparagi, by ich smak zaskoczył każdego, nawet wymagającego gościa? Lista składników jest bardzo krótka, bo potrzebujesz zaledwie czterech produktów i przypraw. Odpowiednio obrobione szparagi łączą się z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i zapieka. Pod koniec pieczenia wbija się jajko i ponownie wkłada całość do piekarnika. Przekąska idealnie pasuje do wypieczonych kiełbasek, które zostały niedawno ściągnięte z grilla. 

Przepis na szparagi pieczone z jajkiem

Składniki

  • 5 szparagów,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest nastawienie piekarnika na 220°C.
  2. Teraz przygotuj resztę składników. Szparagi przemyj i odetnij twardsze końcówki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, aby zmieściły się do naczynia, w którym będziesz je zapiekać.
  3. Pomidorki koktajlowe również przemyj i przekrój na pół. Umieść je na szparagach i całość delikatnie dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki włóż do piekarnika i piecz około 10 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij naczynie z pieca i skrop warzywa oliwą z oliwek. Na sam koniec wbij jajko, ponownie przypraw i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.
  5. Po tym czasie danie powinno być gotowe do podania. Smacznego!
Lubisz szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.