Zastąp nudny sos tą owocową wariacją. Polej kurczaka, a bliscy nie będą mogli wyjść z podziwu

Nudne obiady z nudnym sosem - ile można? Czasem warto postawić na coś zgoła innego. Eksperymentowanie w kuchni to klucz do samych pyszności. Ale wy już nie musicie eksperymentować, bo zrobiłam to za was. Poznajcie mój przepis na kurczaka w sosie cytrynowym.

Kurczak smakuje obłędnie w różnych wersjach. Jedną z moich ulubionych zdecydowanie jest pyszne i delikatne mięso zanurzone w sosie. Zapomnijcie jednak o sosie pieczeniowym. Ten odchodzi do lamusa. Przygotujcie kurczaka w sosie cytrynowym, a wasi bliscy otworzą usta ze zdziwienia.  

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Kurczak w sosie cytrynowym. Smakuje jak z wykwintnej restauracji, a zrobisz go w domu 

Nie trzeba wydawać kroci, by jeść dania jak z wykwintnej restauracji. Można przygotować je samodzielnie w domu. W przypadku kurczaka w sosie cytrynowym jest to banalnie proste. Nie musisz mieć żadnych specjalnych umiejętności. Zadbaj jednak o dobrej jakości składniki. 

Składniki: 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 gałązki rozmarynu, 
  • 4 gałązki tymianku,
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • sok z połówki cytryny, 
  • pół cytryny pokrojonej w plastry, 
  • pieprz oraz papryka słodka i przyprawa do kurczaka do smaku, 
  • 150 ml śmietanki 30 proc. 
  • olej do smażenia. 

Obłędnie pyszny kurczak w sosie cytrynowym - przepis. Sposó przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, następnie oczyszczamy ją z błonek, a każdą połówkę piersi przekrajamy wzdłuż na pół, by powstały 2 cieńsze kotlety. Możemy też pokroić pierś w drobną kostkę. 
  2. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie są to pieprz oraz papryka słodka i przyprawa do kurczaka, ale możesz wykorzystać inne. 
  3. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. 
  4. Danie dusimy kilka minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki wymieszanej z wodą. 
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ryżem bądź ziemniakami i opcjonalnie surówką. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.