-
Haps
-
Jak przygotować
- Zastąp nudny sos tą owocową wariacją. Polej kurczaka, a bliscy nie będą mogli wyjść z podziwu
Zastąp nudny sos tą owocową wariacją. Polej kurczaka, a bliscy nie będą mogli wyjść z podziwu
Nudne obiady z nudnym sosem - ile można? Czasem warto postawić na coś zgoła innego. Eksperymentowanie w kuchni to klucz do samych pyszności. Ale wy już nie musicie eksperymentować, bo zrobiłam to za was. Poznajcie mój przepis na kurczaka w sosie cytrynowym.
Kurczak smakuje obłędnie w różnych wersjach. Jedną z moich ulubionych zdecydowanie jest pyszne i delikatne mięso zanurzone w sosie. Zapomnijcie jednak o sosie pieczeniowym. Ten odchodzi do lamusa. Przygotujcie kurczaka w sosie cytrynowym, a wasi bliscy otworzą usta ze zdziwienia.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kurczak w sosie cytrynowym. Smakuje jak z wykwintnej restauracji, a zrobisz go w domu
Nie trzeba wydawać kroci, by jeść dania jak z wykwintnej restauracji. Można przygotować je samodzielnie w domu. W przypadku kurczaka w sosie cytrynowym jest to banalnie proste. Nie musisz mieć żadnych specjalnych umiejętności. Zadbaj jednak o dobrej jakości składniki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki tymianku,
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny,
- pół cytryny pokrojonej w plastry,
- pieprz oraz papryka słodka i przyprawa do kurczaka do smaku,
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- olej do smażenia.
Obłędnie pyszny kurczak w sosie cytrynowym - przepis. Sposó przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, następnie oczyszczamy ją z błonek, a każdą połówkę piersi przekrajamy wzdłuż na pół, by powstały 2 cieńsze kotlety. Możemy też pokroić pierś w drobną kostkę.
- Doprawiamy ulubionymi przyprawami. U mnie są to pieprz oraz papryka słodka i przyprawa do kurczaka, ale możesz wykorzystać inne.
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kurczaka. Wlewamy śmietankę wymieszaną z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Danie dusimy kilka minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, ryżem bądź ziemniakami i opcjonalnie surówką. Smacznego!