-
Haps
-
Jak przygotować
- Ta zupa to mistrzostwo świata i okolicznych gmin. Pieczarki nigdy tak nie smakowały
Ta zupa to mistrzostwo świata i okolicznych gmin. Pieczarki nigdy tak nie smakowały
Zupa krem z pieczarek to pomysł na szybki obiad, który nikomu nie sprawi problemu. Jeśli goni cię czas albo nie chcesz spędzać długich godzin na gotowaniu, ten przepis na pewno ułatwi ci życie. Zupa pieczarkowa smakuje jak spod ręki najlepszego szefa kuchni i z łatwością osiągniesz ten poziom. Zdziwisz się, jakie to łatwe.
Zupa pieczarkowa to coś fantastycznego. Nie mówię o tym tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim na łatwość wykonania i co ważne - szybkość. To zupa w stylu "rach-ciach i gotowe", więc jeśli nie lubisz długo siedzieć w kuchni i gotować wymyślnych przepisów, zupa pieczarkowa z tego przepisu z pewnością ułatwi ci życie. Jeśli chcesz, żeby zupa pieczarkowa nie była byle jaka, dodaj dwa sery. Ja stosuję ten trik i zupa wychodzi idealna.
Jak zrobić zupę pieczarkową? Przepis w mniej niż pół godziny
- 500-700 g pieczarek,
- 1 por,
- ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
- ok. 300 g serka mascarpone,
- masło,
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
- do podania makaron lub grzanki.
Zupa pieczarkowa - sposób wykonania:
- Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
- Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
- Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony.
- Kiedy składniki już przejdą swoimi smakami, zblenduj zupę blenderem ręcznym. Powinna mieć konsystencją rzadkiego kremu, jednak jeśli uważasz, że jest za gęsta, dodaj odrobinę bulionu.