• Link został skopiowany

Owocowy czwartek to przeżytek. Zrób sobie warzywny piątek. I to bez łaski szefa. To danie jest pyszne

Coraz więcej osób stawia na bezmięsne obiady. Nic dziwnego, ponieważ są zdrowe, a na dodatek potrafią być naprawdę pyszne. Co więcej, często jest to obiad wykonywany w duchu zero waste. Oto przepis na warzywną zapiekankę.
Zapiekanka warzywna
fot.istock/Lucas Seijo

Uwielbiam robić obiady zero waste. Pozwalają na wyczyszczenie lodówki i niemarnowanie jedzenia. Warzywa, które zalegają w naszej lodówce, można jeszcze wykorzystać i to w naprawdę pyszny sposób. Oto mój pomysł.  

Zobacz wideo Przepis na gratin z dynią. To nie byle jaka zapiekanka ziemniaczana!

Warzywna zapiekanka - przepis. Kluczem do sukcesu jest ser 

Warzywna zapiekanka to duża porcja witamin. Możemy użyć do jej przygotowania każdego warzywa. Niektórzy decydują się też na mięsną wkładkę. Warto jednak pamiętać, by wcześniej podsmażyć mięso. Niezależnie od tego, czy będzie to zapiekanka warzywna czy mięsna z dodatkiem warzyw, zawsze używam sera. Mozzarella sprawdza się do tego świetnie. Kocham ten ciągnący się ser! 

Składniki: 

  • 400 g ugotowanego makaronu, 
  • 5 pieczarek, 
  • 1 łodyga brokułu, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc., 
  • ser żółty lub mozzarella, 
  • 1 papryka, 
  • 1 cukinia, 
  • 1 cebula, 
  • 5 ząbków czosnku
  • garść szpinaku, 
  • 2 jajka, 
  • marchew i pietruszka, 
  • olej roślinny, 
  • słodka papryka, 
  • oregano, 
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić warzywną zapiekankę? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Jeśli używamy mięsa, podsmażamy je na oleju. Jeśli nie, zabieramy się obieranie i krojenie warzyw, a następnie podsmażamy je na dużej patelni.  
  2. Gotujemy makaron al dente. 
  3. Śmietankę przelewamy do innego naczynia i wbijamy do niej dwa jajka, dokładnie wszystko mieszając. Warzywa i mięso łączymy z makaronem i zalewamy przygotowaną mieszanką. Podgrzewamy, delikatnie mieszając i doprawiamy przyprawami do smaku. Gdy całość się połączy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem.  
  4. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Smacznego! 
Więcej o: