• Link został skopiowany

To ciasto jest w mojej rodzinie od pokoleń. Pamiętam, jak zawsze robiła mi je prababcia

Główny składnik tego ciasta możesz już znaleźć w wielu ogrodach i na działkach. Jeśli je zbierzesz i dodasz do prostego ciasta, uzyskasz deser, który posmakuje wszystkim bliskim. W mojej rodzinie od lat robi się je, gdy tylko robi się cieplej. Uwielbiam je podawać do kawy i herbaty.
ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne

Okres wiosenny to czas świeżych i pełnych smaku produktów. Aż żal byłoby tego wszystkiego nie spróbować. Aby takie smaki zagościły w każdym domu, proponujemy wykonać ciasto, które nie ma żadnej konkurencji. W moim domu robię je kilka razy w miesiącu i zawsze spotyka się z uwielbieniem. Jest to lekkie i miękkie ciasto rabarbarowe, które skrywa w sobie słodką bezę. Głównym składnikiem jest rabarbar, na który zaczął się sezon.

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przepis na rabarbarową chmurkę

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 5 żółtek,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Składniki na bezę
  • 5 białek,
  • 250 g drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Składniki dodatkowe

  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz posiekane masło, delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej oddzielone od białek żółtka, wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Tak przygotowane zawiń folią aluminiową i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto odpowiednio długo się schłodzi, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Aby było ono bardziej zwarte, dociśnij je palcami.
  3. Teraz czas na przygotowanie owoców i bezy. W pierwszej kolejności zajmij się rabarbarem. Każdą łodygę dokładnie przemyj i pokrój w średnią kostkę. Następnie całość przenieś do miski i posyp cukrem, wymieszaj. Taką mieszankę przełóż na przygotowane ciasto i rozłóż ją równomiernie.
  4. Białka umieść w miseczce i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj cukier. Ubitą pianę przenieś na wierzch ciasta, rozprowadź ją po całości.
  5. Przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. Gdy beza za bardzo się spiecze, możesz przykryć ją papierem do pieczenia.
  6. Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia. Smacznego! 
Więcej o: