Główny składnik tego ciasta możesz już znaleźć w wielu ogrodach i na działkach. Jeśli je zbierzesz i dodasz do prostego ciasta, uzyskasz deser, który posmakuje wszystkim bliskim. W mojej rodzinie od lat robi się je, gdy tylko robi się cieplej. Uwielbiam je podawać do kawy i herbaty.
fot. unsplash.com/zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Okres wiosenny to czas świeżych i pełnych smaku produktów. Aż żal byłoby tego wszystkiego nie spróbować. Aby takie smaki zagościły w każdym domu, proponujemy wykonać ciasto, które nie ma żadnej konkurencji. W moim domu robię je kilka razy w miesiącu i zawsze spotyka się z uwielbieniem. Jest to lekkie i miękkie ciasto rabarbarowe, które skrywa w sobie słodką bezę. Głównym składnikiem jest rabarbar, na który zaczął się sezon.
REKLAMA
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser
Przepis na rabarbarową chmurkę
Składniki na ciasto
500 g mąki pszennej,
5 żółtek,
150 g masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na bezę
5 białek,
250 g drobnego cukru,
szczypta soli.
Składniki dodatkowe
5 łodyg rabarbaru,
2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do większej miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier oraz posiekane masło, delikatnie wymieszaj. Na koniec wlej oddzielone od białek żółtka, wszystko dokładnie zagnieć na jednolite ciasto. Tak przygotowane zawiń folią aluminiową i umieść w lodówce na około 1 godzinę.
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto odpowiednio długo się schłodzi, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Aby było ono bardziej zwarte, dociśnij je palcami.
Teraz czas na przygotowanie owoców i bezy. W pierwszej kolejności zajmij się rabarbarem. Każdą łodygę dokładnie przemyj i pokrój w średnią kostkę. Następnie całość przenieś do miski i posyp cukrem, wymieszaj. Taką mieszankę przełóż na przygotowane ciasto i rozłóż ją równomiernie.
Białka umieść w miseczce i ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo, ciągle miksując, dodawaj cukier. Ubitą pianę przenieś na wierzch ciasta, rozprowadź ją po całości.
Przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. Gdy beza za bardzo się spiecze, możesz przykryć ją papierem do pieczenia.
Po wypieczeniu pozostaw go do ostudzenia. Smacznego!