Włóż do piekarnika i zrób rosół na dzisiejszy obiad. Żaden przepis nie jest tak dobry

Rosół to najpopularniejsza zupa, jaką tylko można zrobić. Każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, którego używa od lat. Czasem jednak warto zastąpić go czymś nowym, co może się okazać smaczniejsze. W tym przepisie wykorzystuje się pewien myk, który sprawia, że potrawa ma głębszy smak.

Nie znam osoby, która nie przepadałaby za klasycznym rosołem. Wykonuje się go w niektórych domach co niedzielę, a także na różnego rodzaju uroczystości. Pomimo że w internecie można znaleźć wiele przepisów na to danie, my i tak zazwyczaj jesteśmy wierni jednemu przepisowi. Jednak nawet on może wprowadzić monotonię, a wtedy potrzebujemy czegoś nowego. Poniższa receptura rozwiązuje ten problem.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Rosół z tego przepisu może wyróżnić się głębokim smakiem i charakterystycznym sposobem przygotowania. Co jest w nim takiego wyjątkowego? Przede wszystkim to, że przyrządza się go w piekarniku. Przed włożeniem produktów do garnka, podpieka się je w wysokiej temperaturze, by uwolniły smaki. Zrób go chociaż raz, a sam stwierdzisz, że ta metoda jest lepsza.

Przepis na rosół z piekarnika

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek i udek z kurczaka,
  • kawałek indyka,
  • 5 l wody,
  • 5 marchwi,
  • pół korzenia selera,
  • 3 pietruszki,
  • 2 duże cebule,
  • 1 por,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie wyczyść, pozbądź się z niego nieczystości. Następnie przełóż je do większego garnka i zalej wodą. Gotuj na średnim ogniu pod przykrywką aż do zagotowania. Dalej zmniejsz ogień i zbierz powstałe szumowiny. Na koniec wrzuć ziela angielskie i liście laurowe, gotuj przez następne 1,5 godziny.
  2. Teraz czas na zajęcie się warzywami. Seler, korzeń pietruszki i marchewki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Por przemyj i pokrój na większe części. Cebulę i czosnek obierz z łupin i przedziel na pół. Wszystkie warzywa umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez następne 30 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Gdy mięso stanie się miękkie dorzuć do niego podpieczone warzywa, a także przemytą i pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Pozostaw składniki na średnim ogniu na następne 45 minut.
  4. Po tym czasie dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Więcej o: