Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta, spróbuj tych z piersi kurczaka podkręconych musztardą. Zrobisz je w kilka chwil i będą pasować do ziemniaków, frytek czy innych dodatków. Palce lizać.
Przepis podany na 2-3 porcje. Jeśli chcecie ugotować obiad dla całej rodziny, wystarczy składniki podwoić. Musztardę należy dodać wg własnego gustu, nada się świetnie pikantna i łagodna. Dzięki temu można za każdym razem zrobić inną wersję kotletów.
Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się błonek oraz żyłek. Tak przygotowane mięso pokrój na kilka niewielkich kawałków i rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, papryką w proszku i posmaruj z dwóch stron musztardą. Przygotuj dwie miseczki. Do jednej nasyp bułkę tartą, w drugiej rozbełtaj dokładnie jajka. Panierujemy kotlety w kolejności: bułka, jajko, bułka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanej oliwie. Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i mizerii.
Kotlety możesz w taki sam sposób przyrządzić z innego mięsa, np. ze schabu bądź karkówki. Wtedy należy mocniej rozbić mięso. Aby przygotować dietetyczną wersję dania, można upiec je w piekarniku (180 stopni, ok. 20 minut) bądź w air fryerze (program dedykowany mięsu z kurczaka, około 15 minut). Jeśli nie przepadasz za smażeniem na oliwie, świetnym okaże się do tego smalec. Nie wszystkie dzieci lubią musztardę, która jest wyczuwalna w mięsie. Dla nich warto zamienić ją na jogurt grecki lub majonez i nim posmarować kotlety przed panierowaniem. Będą delikatniejsze w smaku, ale równie pyszne i soczyste. Aby panierka była chrupiąca, smaż kotlety od razu po obtoczeniu w bułce. Wtedy nie zdąży ona nasiąknąć jajkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.