• Link został skopiowany

Drób ją kocha. Posmaruj kotlety przed panierką, a nigdy nie zrobisz inaczej

Kotlety w każdej odsłonie uwielbiają praktycznie wszyscy. Jest wiele sposobów na ich przyrządzenie, dzięki czemu możemy pobawić się smakiem i przyjemnie połechtać podniebienia. Jeden popularny składnik doskonale podkręci tradycyjny smak drobiu czy schabu. Jak zrobić dobrą panierkę do kotletów?
Panierowanie kotletów Fot. frederique wacquier / iStock
Panierowanie kotletów Fot. frederique wacquier / iStock

Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta, spróbuj tych z piersi kurczaka podkręconych musztardą. Zrobisz je w kilka chwil i będą pasować do ziemniaków, frytek czy innych dodatków. Palce lizać.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Jak przygotować dobrą panierkę do kotletów? Sukces tkwi w użyciu musztardy

Przepis podany na 2-3 porcje. Jeśli chcecie ugotować obiad dla całej rodziny, wystarczy składniki podwoić. Musztardę należy dodać wg własnego gustu, nada się świetnie pikantna i łagodna. Dzięki temu można za każdym razem zrobić inną wersję kotletów.

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100 g bułki tartej
  • 2 małe jajka
  • Musztarda francuska lub sarepska
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka w proszku

Panierka do schabowego jak z restauracji. Przepis na mięso krok po kroku 

Pierś z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się błonek oraz żyłek. Tak przygotowane mięso pokrój na kilka niewielkich kawałków i rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, papryką w proszku i posmaruj z dwóch stron musztardą. Przygotuj dwie miseczki. Do jednej nasyp bułkę tartą, w drugiej rozbełtaj dokładnie jajka. Panierujemy kotlety w kolejności: bułka, jajko, bułka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanej oliwie. Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i mizerii.

Jak zrobić schabowe idealne?
Jak zrobić schabowe idealne? Jak zrobić schabowe idealne? Fot. Varchar N / Flickr.com, CC-BY-SA 2.0 DEED

Chrupiąca panierka do schabowego? Jeden trik zapewnia sukces

Kotlety możesz w taki sam sposób przyrządzić z innego mięsa, np. ze schabu bądź karkówki. Wtedy należy mocniej rozbić mięso. Aby przygotować dietetyczną wersję dania, można upiec je w piekarniku (180 stopni, ok. 20 minut) bądź w air fryerze (program dedykowany mięsu z kurczaka, około 15 minut). Jeśli nie przepadasz za smażeniem na oliwie, świetnym okaże się do tego smalec. Nie wszystkie dzieci lubią musztardę, która jest wyczuwalna w mięsie. Dla nich warto zamienić ją na jogurt grecki lub majonez i nim posmarować kotlety przed panierowaniem. Będą delikatniejsze w smaku, ale równie pyszne i soczyste. Aby panierka była chrupiąca, smaż kotlety od razu po obtoczeniu w bułce. Wtedy nie zdąży ona nasiąknąć jajkiem. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej. 

Więcej o: