-
Haps
-
Jak przygotować
- Kokosowe ciasto bez pieczenia - niby nic, a jednak pycha. Podrasowałam je, używając tego dodatku
Kokosowe ciasto bez pieczenia - niby nic, a jednak pycha. Podrasowałam je, używając tego dodatku
Ciasto bez pieczenia - czy jest coś lepszego? Wstawiamy je do lodówki i nie musimy pilnować, czy się przypali, więc problem mamy z głowy. Przygotujcie to pyszne kokosowe ciasto, jeśli spodziewacie się gości, a nie macie zbyt dużo czasu na stanie w kuchni.
Kokosowe ciasta są najlepsze. Uwielbiam ich smak - moja rodzina również. Robię więc je bardzo często i stałam się po prostu mistrzem w ich przygotowaniu. Od niedawna dodaję jednak pewien składnik, który jeszcze bardziej podkręca smak tego ciasta. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kokosowego ciasta bez pieczenia? Odpowiadamy.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Kokosowe ciasto bez pieczenia - składniki. Nie zapomnij o tych, co podkręcą smak
Lista składników na kokosowe ciasto bez pieczenia nie jest długa, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy odrobina serca i dobrej jakości składniki, by cieszyć się pysznym deserem. Od niedawna zaczęłam dodawać do ciasta rozkruszone, blanszowane migdały. Uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie było tak pyszne.
Składniki:
- 2 lub 3 opakowania solonych krakersów,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 250 g ciepłego masła,
- 1 l mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- wiórki kokosowe (ok. 200 g),
- 100 g siekanych, blanszowanych migdałów.
Obłędnie pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej trzy szklanki mleka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Resztę mleka wymieszaj z budyniami. Gorące mleko z cukrem cały czas mieszaj i stopniowo wlewaj mleko z budyniami. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij rondelek z ognia i przykryj folią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Następnie dodaj wiórki kokosowe (trochę zostaw do dekoracji) i zmiksuj całość.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i nasmaruj masłem. Następnie połóż na dni 1/3 krakersów. Wyłóż na nie 1/3 część kremu, następnie połóż kolejną porcję krakersów i krem. Działaj dalej naprzemiennie.
- Ostatnią warstwę udekoruj wiórkami. Możesz wymieszać je z łyżeczką cukru waniliowego. Następnie posyp nimi wierzch ciasta. Posyp też ciasto posiekanymi blanszowanymi migdałami.
- Formę z ciastem kokosowym włóż do lodówki na całą noc, by krem stężał, a krakersy zmiękły. Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego!