Kokosowe ciasto bez pieczenia - niby nic, a jednak pycha. Podrasowałam je, używając tego dodatku

Ciasto bez pieczenia - czy jest coś lepszego? Wstawiamy je do lodówki i nie musimy pilnować, czy się przypali, więc problem mamy z głowy. Przygotujcie to pyszne kokosowe ciasto, jeśli spodziewacie się gości, a nie macie zbyt dużo czasu na stanie w kuchni.

Kokosowe ciasta są najlepsze. Uwielbiam ich smak - moja rodzina również. Robię więc je bardzo często i stałam się po prostu mistrzem w ich przygotowaniu. Od niedawna dodaję jednak pewien składnik, który jeszcze bardziej podkręca smak tego ciasta. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania kokosowego ciasta bez pieczenia? Odpowiadamy. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Kokosowe ciasto bez pieczenia - składniki. Nie zapomnij o tych, co podkręcą smak 

Lista składników na kokosowe ciasto bez pieczenia nie jest długa, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy odrobina serca i dobrej jakości składniki, by cieszyć się pysznym deserem. Od niedawna zaczęłam dodawać do ciasta rozkruszone, blanszowane migdały. Uwierzcie mi, jeszcze nigdy nie było tak pyszne. 

Składniki: 

  • 2 lub 3 opakowania solonych krakersów, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego, 
  • 250 g ciepłego masła, 
  • 1 l mleka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • wiórki kokosowe (ok. 200 g), 
  • 100 g siekanych, blanszowanych migdałów. 

Obłędnie pyszne kokosowe ciasto bez pieczenia. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka, dodaj cukier, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Resztę mleka wymieszaj z budyniami. Gorące mleko z cukrem cały czas mieszaj i stopniowo wlewaj mleko z budyniami. Kiedy masa zrobi się gęsta, zdejmij rondelek z ognia i przykryj folią. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.  
  2. Kiedy budyń ostygnie, przygotuj z niego krem. Miękkie masło włóż do miski i za pomocą miksera utrzyj je na puch. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń. Następnie dodaj wiórki kokosowe (trochę zostaw do dekoracji) i zmiksuj całość.  
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem i nasmaruj masłem. Następnie połóż na dni 1/3 krakersów. Wyłóż na nie 1/3 część kremu, następnie połóż kolejną porcję krakersów i krem. Działaj dalej naprzemiennie. 
  4. Ostatnią warstwę udekoruj wiórkami. Możesz wymieszać je z łyżeczką cukru waniliowego. Następnie posyp nimi wierzch ciasta. Posyp też ciasto posiekanymi blanszowanymi migdałami.  
  5. Formę z ciastem kokosowym włóż do lodówki na całą noc, by krem stężał, a krakersy zmiękły. Najlepiej smakuje schłodzone. Smacznego! 
Więcej o: