-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy trafiłam na sałatkę obiboka, mogłam zrobić tylko jedno. Kazałam zrobić ją mężowi. Ty też komuś każ
Gdy trafiłam na sałatkę obiboka, mogłam zrobić tylko jedno. Kazałam zrobić ją mężowi. Ty też komuś każ
Sałatka obiboka to jeden z największych kulinarnych hitów ostatnich tygodni, a może i nawet lat. Nic dziwnego, ponieważ jest prosta, sycąca, a gdy na dodatek może zrobić ją ktoś inny - czego chcieć więcej?
Sałatki to idealne propozycje na gorące dni. Nie mamy wówczas ochoty na ciepłe kotlety czy zupy. Chłodną sałatkę zjemy jednak ze smakiem. Jak zatem wybrać odpowiednią? Ja zazwyczaj kieruję się tym, by jej przygotowanie przebiegało szybko, a ona sama ma być smaczna.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Przepis na sałatkę obiboka. Jej zrobienie zleć komuś, a ty się zajadaj
Sałatkę obiboka pokocha każdy. Jak sama nazwa wskazuje, mogą przygotować ją nawet największe obiboki. Warto jednak poprosić kogoś o jej zrobienie i jak prawdziwy obibok czekać na efekty. Przygotowanie jest banalnie proste, a lista składników nie jest długa. Można ją jednak dowolnie modyfikować - dodawać takie składniki, jakie najbardziej lubimy.
Składniki na sałatkę:
- 150 g makaronu typu kolanka,
- 200 g gotowanej szynki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 ogórka zielonego,
- garść siekanej natki pietruszki lub kolendry.
Składniki na sos:
- 50 g majonezu,
- łyżka musztardy dijon lub francuskiej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku.
Najprostsza sałatka na rodzinną imprezę - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie sałatki obiboka jest banalnie proste. Należy rozpocząć od przygotowania makaronu. Należy ugotować go al dente według przepisu.
- Szynkę oraz obie papryki pokroić w kostkę, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i garść posiekanych ziół. Całość wymieszać.
- Następny krok to przygotowanie sosu. W tym celu należy połączyć majonez, musztardę i jogurt, doprawić, dokładnie wymieszać, a następnie dodać do warzyw i szynki. Raz jeszcze mieszamy do połączenia się składników. Odstawić do lodówki na minimum trzy godziny. Podawać schłodzoną. Smacznego!