To najlepszy przepis na pankejki. Ciasto jest puszyste jak chmurka. Wystarczy 1 szklanka napoju

Szukasz przepisu na idealnie puszyste pancake na maślance? Skorzystaj z naszego przepisu, a nigdy więcej nie przygotujesz innych. Rozpływają się w ustach, a potrzebujesz tylko kilku składników, które masz już w swoim domu.

Zapach świeżo wypieczonych pancake unoszący się w powietrzu podczas weekendowego poranka to coś, o czym marzy niejedna osoba. Jednak marzenia te można spełnić dzięki naszemu przepisowi na idealne amerykańskie naleśniki.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Składniki na pankejki, które zaskakują smakiem. Sekretny składnik to maślanka

Pancake, znane również jako naleśniki amerykańskie, to popularne danie śniadaniowe, które skradło serca wielu ludzi na całym świecie swoją prostotą i wszechstronnością. Nie każdy jednak potrafi przygotować je tak, aby były puszyste i obłędnie smakowały. Skorzystaj z naszego przepisu, a już nigdy nie przygotujesz innych. Potrzebne ci będą:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła (lub oleju roślinnego)

Dodatkowe warto mieć pod ręką masło lub olej do smażenia i syrop klonowy, lub ulubione dodatki do podania.

Racuchy twarogowe wyjdą idealnie puszyste, jeśli dodasz do nich ugotowany ryżRacuchy twarogowe wyjdą idealnie puszyste, jeśli dodasz do nich ugotowany ryż fot. MaximShebeko / iStock.com

Jak przygotować idealne puszyste naleśniki w stylu pancake? Oto instrukcja krok po kroku

Oto jak przyrządzić idealne pancake:

  1. W dużym misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
  2. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj maślankę i roztopione masło (lub olej). Dokładnie wymieszaj.
  3. Połącz mokre składniki z suchymi, mieszając delikatnie łyżką lub trzepaczką, aby uzyskać gładkie ciasto. Pamiętaj, aby nie mierząc zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu, co może sprawić, że pancake będą gumowate.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.
  5. Pankejki są gotowe do odwrócenia, gdy na wierzchu pojawią się bąbelki. Przewróć je delikatnie i smaż przez kolejną minutę lub dwie, aż będą złociste z obu stron.

Gotowe naleśniki układaj na talerzu i podawaj ciepłe, polewane ulubionym syropem lub dodatkamiJeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Jaki dodatki do pancake preferujesz najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.