Wśród kultowych polskich ciast śmiało możemy wymienić sernik, makowiec i szarlotkę, Jest jednak jeszcze jedno ciasto, które wyjątkowo kojarzy się z Polskimi wypiekami, a dokładniej ze stołecznymi cukierniami. Kolega ostatnio znalazł przepis na to ciasto w starym zeszycie babci. W czasach PRL-u każdy kochał i do dziś się to nie zmieniło. Oto najłatwiejszy przepis na bajeczną wuzetkę.
3
Fot, redakcja, ffolas /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto W-Z, czyli w uproszczeniu nasza ukochana wuzetka, to ciasto z ciekawą historią. Podobno jej nazwa wzięła się od nazwy trasy Wschód - Zachód, która była budowana w latach czterdziestych i w późniejszych latach łączyła wschód i zachód Polski, przechodząc przez Warszawę. Właśnie ze stolicą nieodłącznie kojarzą się czekoladowe biszkopty przełożone słodkim kremem, podobnie jak na przykład z Wadowicami kojarzą się kremówki. Jak zrobić wuzetkę, żeby smakowała jak kilkadziesiąt lat temu? Nie musicie szukać przepisu - mój znajomy go znalazł w zeszycie babci i zrobił zdjęcie. To naprawdę prościzna.
REKLAMA
Zobacz wideo To najłatwiejsze ciasto świata! Musicie się przekonać
Ulubione ciasto warszawiaków. Jak zrobić wuzetkę jak z PRL-u?
Składniki na dużą blaszkę"
Ciasto:
24 łyżki mąki pszennej,
250 g margaryny (można użyć masła)
10 łyżek cukru,
1 słoiczek dżemu,
4 jajka,
24 łyżki mleka,
2 łyżeczki cynamonu,
4 łyżki kakao,
2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Krem:
25 dag margaryny (albo masła),
szklanka cukru pudru,
szklanka gęstej śmietany,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
2 łyżki mleka,
0,5 szklanki cukru pudru,
2 łyżki kakao.
Wuzetka - sposób wykonania:
Miękką margarynę lub masło utrzyj z cukrem i dodawaj po jajku.
Kiedy składniki się połączą, dodaj resztę składników i ponownie dokładnie utrzyj.
Ciasto przełóż do blaszki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20-30 minut. Po upieczeniu przekrój na dwa blaty.
Zajmij się kremem. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i ucieraj, aż uzyskasz puszysty krem.
Blaty ciasta posmaruj dżemem, najlepiej wiśniowym. Na jeden blat wyłóż krem i rozsmaruj. Następnie przykryj krem drugim blatem.
Przygotuj polewę. Margarynę lub masło włóż do rondelka i rozpuść. Dodaj resztę składników i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotową polewą polej ciasto. Serwuj, kiedy polewa nieco stężeje.
Jeśli lubicie czasami przekąsić coś słodkiego do kawki, lub chcecie odtworzyć w domu kultowe ciacho z warszawskich cukierni, ten przepis wam w tym pomoże.