Kolega znalazł zeszyt babci i pokazał ten przepis. W PRL-u zajadał się każdy warszawiak

Wśród kultowych polskich ciast śmiało możemy wymienić sernik, makowiec i szarlotkę, Jest jednak jeszcze jedno ciasto, które wyjątkowo kojarzy się z Polskimi wypiekami, a dokładniej ze stołecznymi cukierniami. Kolega ostatnio znalazł przepis na to ciasto w starym zeszycie babci. W czasach PRL-u każdy kochał i do dziś się to nie zmieniło. Oto najłatwiejszy przepis na bajeczną wuzetkę.

Ciasto W-Z, czyli w uproszczeniu nasza ukochana wuzetka, to ciasto z ciekawą historią. Podobno jej nazwa wzięła się od nazwy trasy Wschód - Zachód, która była budowana w latach czterdziestych i w późniejszych latach łączyła wschód i zachód Polski, przechodząc przez Warszawę. Właśnie ze stolicą nieodłącznie kojarzą się czekoladowe biszkopty przełożone słodkim kremem, podobnie jak na przykład z Wadowicami kojarzą się kremówki. Jak zrobić wuzetkę, żeby smakowała jak kilkadziesiąt lat temu? Nie musicie szukać przepisu - mój znajomy go znalazł w zeszycie babci i zrobił zdjęcie. To naprawdę prościzna. 

Zobacz wideo To najłatwiejsze ciasto świata! Musicie się przekonać

Ulubione ciasto warszawiaków. Jak zrobić wuzetkę jak z PRL-u?

Składniki na dużą blaszkę"

Ciasto:

  • 24 łyżki mąki pszennej, 
  • 250 g margaryny (można użyć masła)
  • 10 łyżek cukru, 
  • 1 słoiczek dżemu, 
  • 4 jajka, 
  • 24 łyżki mleka, 
  • 2 łyżeczki cynamonu, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.

Krem:

  • 25 dag margaryny (albo masła),
  • szklanka cukru pudru, 
  • szklanka gęstej śmietany, 

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 0,5 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki kakao. 
Stary przepis z zeszytu babci
Stary przepis z zeszytu babci Fot. Redakcja

Wuzetka - sposób wykonania:

  1. Miękką margarynę lub masło utrzyj z cukrem i dodawaj po jajku. 
  2. Kiedy składniki się połączą, dodaj resztę składników i ponownie dokładnie utrzyj. 
  3. Ciasto przełóż do blaszki i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20-30 minut. Po upieczeniu przekrój na dwa blaty.
  4. Zajmij się kremem. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj śmietanę i ucieraj, aż uzyskasz puszysty krem. 
  5. Blaty ciasta posmaruj dżemem, najlepiej wiśniowym. Na jeden blat wyłóż krem i rozsmaruj. Następnie przykryj krem drugim blatem. 
  6. Przygotuj polewę. Margarynę lub masło włóż do rondelka i rozpuść. Dodaj resztę składników i zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotową polewą polej ciasto. Serwuj, kiedy polewa nieco stężeje. 

Jeśli lubicie czasami przekąsić coś słodkiego do kawki, lub chcecie odtworzyć w domu kultowe ciacho z warszawskich cukierni, ten przepis wam w tym pomoże. 

Więcej o: