Jak sadzić seler, żeby był duży? Uważaj na częsty błąd. Inaczej główki nie wyrosną

Jak uzyskać największy seler, kiedy do gruntu i gdzie sadzić? To jedno z podstawowych warzyw sadzonych na przydomowych grządkach. Jego uprawa jednak nie jest prosta i łatwo popełnić błędy, które skutkują mizernymi plonami. Dzisiaj powiemy, czego unikać, a na czym się skupić, aby cieszyć się dużym zbiorem.

Seler korzeniowy już dawno zdobył uznanie za swój wyrazisty smak i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego chrupiące, lekko słodkawe korzenie są cenione za wartości odżywcze. W Polsce wykorzystuje się go na wiele sposobów. Głównie jako składnik do zup, w tym uwielbianego rosołu, ale też do gulaszypotraw duszonych czy sałatki wielowarzywnej.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Seler - kiedy do gruntu? Czas odgrywa tu kluczową rolę

Aby mieć pewność co do jakości używanego przez nas warzywa warto uprawiać go samodzielnie we własnym ogrodzie. Nie zawsze jest to jednak łatwe. Najważniejsze jest wcześniejsze przygotowanie rozsady. Wysiew wykonujemy wtedy w pierwszej połowie lutego, a gotowe i silne sadzonki wysadzamy do gruntu w drugiej połowie maja. Jeżeli jednak tego nie zrobiliśmy, nic straconego. Wiele sklepów ogrodniczych proponuje sadzonki warzyw w swojej ofercie.

Seler (zdjęcie ilustracyjne)
Seler (zdjęcie ilustracyjne) Fot. ArmbrustAnna/Pixabay

Gdzie sadzić sadzonki selera? Warto odpowiednio dobrać miejsce

Wybór odpowiedniego miejsca do sadzenia sadzonek selera korzeniowego ma kluczowe znaczenie dla ich późniejszego wzrostu i plonowania. Oto kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze lokalizacji.

  • Wybierz miejsce w ogrodzie, które otrzymuje co najmniej 6-8 godzin światła słonecznego dziennie. Seler korzeniowy potrzebuje dużo światła, aby rozwijać się silnie i produkować zdrowe korzenie.
  • Upewnij się, że gleba jest dobrze odwodniona i żyzna, o obojętnym lub lekko kwaśnym odczynie pH. Gleba powinna być luźna, przepuszczalna, bogata w składniki odżywcze i wolna od kamieni oraz innych przeszkód, które mogłyby utrudnić wzrost korzeni.
  • Unikaj sadzenia selera w miejscach, które są zacienione przez drzewa, budynki lub inne przeszkody. Brak wystarczającej ilości światła może spowolnić wzrost roślin i prowadzić do osłabienia plonów.

Ponadto, jeśli to możliwe, warto przestrzegać zasad rotacji upraw, czyli unikania sadzenia selera w tym samym miejscu w kolejnych latach. Rotacja upraw pomaga zapobiegać zmęczeniu gleby, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób i szkodników oraz poprawia ogólną jakość gleby. Zachowaj także odpowiednie odstępy między roślinami. Posadź je w rozstawie 20 na 30 centymetrów. Zbyt gęste umiejscowienie może prowadzić do konkurencji o światło, wodę i składniki odżywcze, co może osłabić rośliny i zmniejszyć plony. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: