Gęsina, choć większości kojarzy się z obchodami świętego Marcina, niekoniecznie musi być jedzona tylko w zimniejszych porach roku. Warto przygotować ją właśnie wiosną gdy mamy mniejszą ochotę na ciężkie potrawy i szukamy lżejszych alternatyw.
Do przygotowania pieczonej piersi z gęsi będziemy potrzebować 2 piersi ze skórą, po dwie łyżki oliwy z oliwek i miodu, a także 200 g oczyszczonych i przyciętych szparagów. Dodatkowo przydadzą się też:
Nasze przygotowania powinniśmy zacząć od uruchomienia piekarnika. Rozgrzewamy go do temperatury 200°C. Następnie należy wysuszyć mięso papierowym ręcznikiem i naciąć skórę gęsi ostrym nożem w kratkę, ale uważając, aby nie przeciąć mięsa. To pomoże wytworzyć chrupiącą warstwę podczas pieczenia. Teraz należy natrzeć mięso solą i pieprzem z obu stron. Kolejny krok to przygotowanie marynaty. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany czosnek oraz świeże zioła (tymianek i rozmaryn). Gdy będzie gotowa, natrzyj nią piersi.
Przed pieczeniem ułóż oczyszczone i przycięte szparagi na blasze do pieczenia, a następnie skrop je odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. W ostatnim już kroku umieść piersi z gęsi na blasze ze szparagami, skórą do góry. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy skóra będzie złocista i chrupiąca, a mięso będzie dobrze przypieczone (wewnętrzna temperatura powinna wynosić około 65-70°C). Ważne, aby po wyjęciu z piekarnika, pozostawić pieczone mięso i szparagi do odpoczynku przez kilka minut. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.