Gyros już się wszystkim znudził. Teraz numerem jeden jest sałatka meksykańska. Sekretem są nachosy

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości nietuzinkową sałatką na imprezie, koniecznie wypróbuj przepis na tę meksykańską. Zakochają się nie tylko w jej smaku, ale i wyglądzie. Wszystko za sprawą nachosów.

Uwielbiamy jeść nachosy z różnymi sosami czy dipami. Tej przekąski zdecydowanie nie może zabraknąć na wszelkiej maści przyjęciach. Ale czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, aby jeść je z sałatką? To zaskakujące połączenie może zachwycić twoich gości.

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Sałatka meksykańska z nachosami i kurczakiem to hit każdej imprezy. Zdradzamy recepturę

Sałatka meksykańska to nic innego jak sałatka warstwowa z kurczakiem. Jej skład jest jednak lekko zmodyfikowany, dzięki czemu możemy zaskoczyć gości. Idealnie sprawdzi się na nawet na grilla ze znajomymi. Oto potrzebne składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 2 pomidory
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • Sałata lodowa
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ogórki konserwowe

Dodatkowo przygotujmy też 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, a także nachosy około 80 g.

Sałatka nachos z kurczakiem: jak ją przygotować? Będzie prezentować się i smakować bosko

Przygotowanie naszej sałatki rozpocznijmy od odcedzenia z zalewy fasoli i kukurydzy, a także pokrojenia w kostkę pomidorów, ogórków konserwowych i posiatkowania sałaty lodowej. Następnie kroimy w kostkę cebulę i kurczaka i smażymy je razem na rozgrzanej patelki z dodatkiem oleju. Gdy mięso nie jest już surowe, a cebula się zeszkliła, dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Całość następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Sałatka nachos z kurczakiem: jak ją przygotować? Będzie prezentować się i smakować bosko
Sałatka nachos z kurczakiem: jak ją przygotować? Będzie prezentować się i smakować bosko Sałatka nachos z kurczakiem: jak ją przygotować? Będzie prezentować się i smakować bosko . Foto: Art_rich/iStock.com

Gdy wszystko jest już gotowe, przechodzimy do składania naszej sałatki. Warto użyć dużej przezroczystej miski dla efektu. Na jej dnie układamy posiatkowaną sałatę lodową, a następnie według własnego uznania warstwowo pozostałe warzywa. Na koniec znowu rozkładamy sałatę. W niewielkiej miseczce łączymy majonez z przeciśniętym większym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu, starannie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Wykładamy przygotowany sos na wierzch sałatki, delikatnie rozprowadzając go łyżką, aby równomiernie pokrył warzywa. Na koniec zostało jedynie udekorować górę sałatki nachosami, układając je wzdłuż brzegu miski niczym koronę a resztę pokruszyć i posypać na wierzch sosu. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: