Uwielbiamy jeść nachosy z różnymi sosami czy dipami. Tej przekąski zdecydowanie nie może zabraknąć na wszelkiej maści przyjęciach. Ale czy kiedykolwiek przyszło ci do głowy, aby jeść je z sałatką? To zaskakujące połączenie może zachwycić twoich gości.
Sałatka meksykańska to nic innego jak sałatka warstwowa z kurczakiem. Jej skład jest jednak lekko zmodyfikowany, dzięki czemu możemy zaskoczyć gości. Idealnie sprawdzi się na nawet na grilla ze znajomymi. Oto potrzebne składniki:
Dodatkowo przygotujmy też 3-4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, a także nachosy około 80 g.
Przygotowanie naszej sałatki rozpocznijmy od odcedzenia z zalewy fasoli i kukurydzy, a także pokrojenia w kostkę pomidorów, ogórków konserwowych i posiatkowania sałaty lodowej. Następnie kroimy w kostkę cebulę i kurczaka i smażymy je razem na rozgrzanej patelki z dodatkiem oleju. Gdy mięso nie jest już surowe, a cebula się zeszkliła, dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku. Całość następnie ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy wszystko jest już gotowe, przechodzimy do składania naszej sałatki. Warto użyć dużej przezroczystej miski dla efektu. Na jej dnie układamy posiatkowaną sałatę lodową, a następnie według własnego uznania warstwowo pozostałe warzywa. Na koniec znowu rozkładamy sałatę. W niewielkiej miseczce łączymy majonez z przeciśniętym większym ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu, starannie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Wykładamy przygotowany sos na wierzch sałatki, delikatnie rozprowadzając go łyżką, aby równomiernie pokrył warzywa. Na koniec zostało jedynie udekorować górę sałatki nachosami, układając je wzdłuż brzegu miski niczym koronę a resztę pokruszyć i posypać na wierzch sosu. Gotowe. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.