Jak zrobić masło czosnkowe do karkówki i na bagietkę? Ten przepis znam od szefa kuchni

Masło czosnkowe to uniwersalny dodatek do wielu dań. Idealnie pokręca smak mięs z grilla, zwłaszcza karkówki. Można posmarować nim także grillowane warzywa i pieczarki, posmarować upieczoną bagietkę lub kromkę świeżego pieczywa. Jak jednak zrobić masło czosnkowe, żeby smakowało jak z restauracji? Oto przepis w dwóch krokach.

Przepis na masło czosnkowe wydaje się banalny. Wystarczy do kostki masła dodać rozgnieciony czosnek, dodać trochę ziół, np. tymianku lub oregano i doprawić przyprawami. Takie masło czosnkowe jest oczywiście pyszne, ale istnieje dużo lepszy przepis. Ten sposób pokazał mi mój znajomy, który wiele lat pracował jako szef kuchni w jednej z warszawskich restauracji serwujących mięs, głównie steki. Chodzi o to, żeby czosnek konfitować w maśle. Czym jest konfitowanie? To najprościej rzecz ujmując, długie gotowanie w tłuszczu. Właśnie, gotowanie, a nie smażenie. W ten właśnie sposób uzyskasz najlepsze masło czosnkowe. 

Zobacz wideo I życie od razu staje się łatwiejsze

Jak zrobić masło czosnkowe, żeby smakowało jak z restauracji? Patrz na zegarek

Składniki:

  • 2 kostki masła (ok. 400-500 g),
  • 10 ząbków czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól do smaku, może być sól ziołowa.

Masło czosnkowe idealne do karkówki i bagietki - sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka, najlepiej z grubym dnem. Czosnek obierz z łupin i dodaj do masła. Następnie na minimalnym ogniu podgrzewaj masło z czosnkiem, aż się rozpuści. 
  2. Całość gotuj na bardzo małym ogniu, aż ząbki czosnku będą całkowicie miękkie. Nie dopuść do tego, żeby zaczęły się smażyć, a masło pienić. Cały proces może potrwać nawet 2 godziny. 
  3. Kiedy ząbki czosnku będą już całkowicie miękkie, zblenduj zawartość rondelka. Następnie cały czas podgrzewając, dodaj posiekaną natkę oraz dopraw do smaku solą. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. 

Takie masło czosnkowe jest po prostu przepyszne. Jak jednak widzisz, wymaga trochę czasu i uwagi - jeśli czosnek zacznie się smażyć, masło stanie się gorzkie, dlatego tutaj nie warto się spieszyć. Pamiętaj także, że masło czosnkowe możesz zamrozić. Tutaj przyda się tik z naczyniem na kostki lodu. Płynne masło wlej do naczynia na lód i zawsze miej pod ręką pyszne masełko. Wystarczy je tylko położyć na gorącym steku, kawałku karkówki, kotlecie ziemniaczanym lub wymieszać z makaronem i raczyć się prawdziwą wyżerką. 

Więcej o: