Przepis na masło czosnkowe wydaje się banalny. Wystarczy do kostki masła dodać rozgnieciony czosnek, dodać trochę ziół, np. tymianku lub oregano i doprawić przyprawami. Takie masło czosnkowe jest oczywiście pyszne, ale istnieje dużo lepszy przepis. Ten sposób pokazał mi mój znajomy, który wiele lat pracował jako szef kuchni w jednej z warszawskich restauracji serwujących mięs, głównie steki. Chodzi o to, żeby czosnek konfitować w maśle. Czym jest konfitowanie? To najprościej rzecz ujmując, długie gotowanie w tłuszczu. Właśnie, gotowanie, a nie smażenie. W ten właśnie sposób uzyskasz najlepsze masło czosnkowe.
Składniki:
Takie masło czosnkowe jest po prostu przepyszne. Jak jednak widzisz, wymaga trochę czasu i uwagi - jeśli czosnek zacznie się smażyć, masło stanie się gorzkie, dlatego tutaj nie warto się spieszyć. Pamiętaj także, że masło czosnkowe możesz zamrozić. Tutaj przyda się tik z naczyniem na kostki lodu. Płynne masło wlej do naczynia na lód i zawsze miej pod ręką pyszne masełko. Wystarczy je tylko położyć na gorącym steku, kawałku karkówki, kotlecie ziemniaczanym lub wymieszać z makaronem i raczyć się prawdziwą wyżerką.