• Link został skopiowany

Przepis na kluski śląskie z zeszytu mojej babci. Zawsze dodawała jeden, sekretny składnik

Kluski z dziurką w środku to smak szczęśliwego dzieciństwa. Każda pani domu posiada na nie swoją własną recepturę. Często podawane ze słodką, modrą kapustką i sztuką mięsa tworzą doskonałą kompozycję na niedzielny obiad. Poznaj przepis na kluski śląskie prosto z zeszytu babci. Niebo w gębie.
Kluski śląskie (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Rafał Mielnik / Agencja Wyborcza.pl

Zrobienie mięciutkich, delikatnych klusek śląskich nie dla wszystkich jest prostym zadaniem. Często z zazdrością spoglądamy na doświadczone gospodynie, nasze babcie i mamy, które praktycznie z zamkniętymi oczami tworzą ziemniaczane cuda w hurtowych ilościach dla całej rodziny. Idealnie kształtne kluski z dziurką, oblepione z każdej strony sosem, to poezja smaku. Z tym przepisem będziesz w stanie przyrządzić je równie doskonale. 

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na kluski śląskie, które zawsze się udają. Spróbuj, a z pewnością nie pożałujesz

Receptura na kluski jest pozornie prosta, jednak bardzo często zapominamy o jednym składniku, który zmienia bardzo dużo w konsystencji i smaku klusek. Okazuje się, że tajemnica idealnych klusek śląskich tkwi w kaszy mannie. Aby wykonać kluski, będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko w rozmiarze L
  • sól do smaku
  • 3 łyżki kaszy manny

Ile gotować kluski śląskie? Czas jest bardzo ważny

Na samym początku obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Następnie chłodne przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajko, sypiemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę oraz sól. Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy równy wałek. Kroimy go na kawałki, a każdy z nim kulamy w dłoniach, spłaszczamy i w środku robimy wgłębienie.

Lepienie klusek śląskich
Lepienie klusek śląskich Fot. magura727/Pixabay

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem soli.  Wrzucamy do niej kluski i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wszystkie wypłyną, odmierzamy 2 minuty. Po tym czasie łowimy kluski cedzakiem i przekładamy na talerz. Możemy je spałaszować z ulubionymi sosami, np. koperkowym czy grzybowym.

Jeśli kluski śląskie to i modra kapusta. Banalnie prosto ją wykonasz

Do jej wykonania będziesz potrzebować główki czerwonej kapusty, 1 cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego, octu, soli i pieprzu. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy na drobne paseczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała warzywo. Dodajemy ziele oraz liść i gotujemy al dente. Półmiękką kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki octu i pokrojoną w piórka cebulę. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz podgrzewamy. Ciepłą podajemy z kluskami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: