Zrobienie mięciutkich, delikatnych klusek śląskich nie dla wszystkich jest prostym zadaniem. Często z zazdrością spoglądamy na doświadczone gospodynie, nasze babcie i mamy, które praktycznie z zamkniętymi oczami tworzą ziemniaczane cuda w hurtowych ilościach dla całej rodziny. Idealnie kształtne kluski z dziurką, oblepione z każdej strony sosem, to poezja smaku. Z tym przepisem będziesz w stanie przyrządzić je równie doskonale.
Receptura na kluski jest pozornie prosta, jednak bardzo często zapominamy o jednym składniku, który zmienia bardzo dużo w konsystencji i smaku klusek. Okazuje się, że tajemnica idealnych klusek śląskich tkwi w kaszy mannie. Aby wykonać kluski, będziesz potrzebować:
Na samym początku obieramy ziemniaki i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i czekamy, aż wystygną. Następnie chłodne przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajko, sypiemy mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę oraz sól. Wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Powstałe ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy równy wałek. Kroimy go na kawałki, a każdy z nim kulamy w dłoniach, spłaszczamy i w środku robimy wgłębienie.
W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z dodatkiem soli. Wrzucamy do niej kluski i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wszystkie wypłyną, odmierzamy 2 minuty. Po tym czasie łowimy kluski cedzakiem i przekładamy na talerz. Możemy je spałaszować z ulubionymi sosami, np. koperkowym czy grzybowym.
Do jej wykonania będziesz potrzebować główki czerwonej kapusty, 1 cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego, octu, soli i pieprzu. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy na drobne paseczki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby lekko przykrywała warzywo. Dodajemy ziele oraz liść i gotujemy al dente. Półmiękką kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki octu i pokrojoną w piórka cebulę. Przyprawiamy pieprzem i solą oraz podgrzewamy. Ciepłą podajemy z kluskami. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.