• Link został skopiowany

Nie dodaję mleka ani oleju. Mój przepis na naleśniki chwali pół osiedla - delikatne i elastyczne

Jak zrobić naleśniki, żeby były miękkie, elastyczne i po prostu najlepsze na świecie? Przepis na naleśniki zna chyba każdy i na pewno większość z nas miała okazję zrobić naleśniki, pewnie z różnym skutkiem. Naleśniki z tego przepisu wychodzą zawsze i zawsze są idealne. Po prostu zapomnij o mleku, a połącz dwa inne składniki - to strzał w dziesiątkę.
Jak zrobić naleśniki?
Jak zrobić naleśniki? Fot. Pavel Metluk / iStock

Naleśniki to chyba jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Można jeść je na mnóstwo sposobów, na słodko, na słono, zapiekane w piekarniku lub podsmażane na patelni z białym serem. Bez względu na to, jakie naleśniki lubimy, zawsze podstawą jest ciasto, które po usmażeniu ma sprawić, ze naleśniki będą idealne - delikatne i sprężyste. Ja nieskromnie powiem, że osiągnęłam naleśnikową perfekcję i zainspirowana poradą znajomej kucharki, mleko zostawiam w lodówce. Zamiast mleka łączę maślankę z wodą gazowaną. No i oleju także nie dodaję, jak z pewnością robi to większość. Masło - to jest druga zasada udanych naleśników. 

Zobacz wideo

Naleśniki - przepis, który uwielbia pół osiedla

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (polecam tortową),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 2 pełne łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić naleśniki - sprawdzony przepis krok po kroku:

  1. Pierwszą rzeczą, o którą należy zadbać, jest doprowadzenie wszystkich składników do temperatury pokojowej. Nie jest to absolutna konieczność, ale na pewno bardzo pozytywnie wpłynie na przygotowanie ciasta i finalnie naleśników.
  2. Do miski wlej maślankę, wodę i wbij jajka. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli lub cukru. Ponownie zmiksuj i pod koniec dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na ok. 10-15 minut, by odpoczęło.
  3. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją masłem. Nie powinno być go za dużo, bo ciasto je wchłonie i pierwszy naleśnik się nie uda.
  4. Kiedy patelnia się już nagrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Pamiętaj, żeby jednorazowo nie nakładać ciasta zbyt wiele, by naleśniki nie wyszły za grube - najlepsze są przecież cieniutkie.
  5. Naleśniki smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne, ciemniejsze plamki od masła.

Takie naleśniki idealnie smakują i na słodko i na słono. Idealne są do zawijania - nie rwą się i nie pękają. Moim zdaniem najlepiej smakują zapiekane z serem i szynką lub szpinakiem i fetą. Idealnie sprawdzą się także do krokietów - ani ociupina farszu nie wypłynie, gwarantuję. 

Więcej o: