Ciasto na majówkę gotowe w kilka minut. Żaden sernik nie jest tak miękki i kremowy

Przepis na szybkie ciasto na majówkę? Proszę bardzo. To ciasto jest idealne w każdym calu, delikatne, kremowe i dużo pyszniejsze od tradycyjnych serników. Oto przepis na sernik z jogurtów greckich, dzięki któremu inne przepisy schowałam na dnie pamięci. Nie ma lepszego deseru na majówkę.

Szybkie ciasto na majówkę, które zajmuje minimum czasu i pracy, a smakuje jak z najlepszej cukierni? Mamy taki właśnie przepis na sernik, a w zasadzie - jogurtnik. Sernik bez sera smakuje dużo lepiej niż twarogowy klasyk i chociaż nie ma niczego złego w tradycyjnych sernikach, ten z jogurtów greckich jest po prostu lepszy - bardziej kremowy i łatwiejszy w wykonaniu. Kiedy ugościsz nim majówkowych gości, blacha zniknie szybciej, niż policzysz do trzech Missisipi. 

Zobacz wideo Najłatwiejsze ciasto na kefirze

Przepis na sernik na jogurtach greckich - klasyk może się schować

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego,
  • 5 jajek,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • herbatniki lub biszkopty na spód,
  • masło.

Jak zrobić sernik na jogurtach greckich? Sposób wykonania:

  1. Na samym początku oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodawaj do cukier i cukier wanilinowy, cały czas miksując, aż uzyskasz lśniąca bezę.
  2. Do miski włóż żółtka, dodaj jogurty i proszki budyniowe. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie stopniowo dolewaj olej, miksując na średnich obrotach. Do powstałej masy dodaj białka ubite z cukrem i delikatnie całość wymieszaj za pomocą szpatułki. Przy tym uważaj, by nie uszkodzić struktury białek. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia i lekko nasmaruj ją masłem. Następnie połóż papier do pieczenia i także posmaruj go masłem. Następnie ułóż herbatniki lub biszkopty na spód i połóż na nich masę na sernik. Wyrównaj wierzch i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  4. Sernik piecz przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i studź sernik przy lekko uchylonych dzrwiczkach - dla pewności uchyl je ok. 10 minut po upieczeniu, żeby sernik nie opadł. Tak przygotowane ciasto udekoruj cukrem pudrem lub dowolną polewą. 

Takie ciasto sprawdza się idealnie na każdą okazję, nie tylko na majówkę. Jeśli lubisz przekąsić coś słodkiego do kawy, a jednocześnie nie masz ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, ten przepis na sernik z pewnością niejednokrotnie uratuje cię z opresji. 

Lubisz serniki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.