To najlepszy krupnik na świecie. Tajemnica wcale nie tkwi w mięsie. Zwróć uwagę na inny składnik

Krupnik to pyszna, sycąca i stosunkowo prosta w przygotowaniu zupa, która nie ma sobie równych. Jak go przyrządzić, by był wyjątkowo aromatyczny i smaczny? Sekret tkwi nie tylko w mięsie, ale odpowiednim przygotowaniu kaszy. Tego nie rób pod żadnym pozorem!

Gotując pyszną zupę, wiele osób stawia przede wszystkim na odpowiednie mięso. W przypadku krupniku oczywiście nie jest to błąd, gdyż ten składnik także ma do spełnienia ważną rolę, jednak oprócz tego warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz, a mianowicie kaszę. Wiele osób już na początku popełnia błąd, który może zrujnować całą potrawę. Na co uważać?

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co dodać do krupniku, żeby był dobry? Zwróć uwagę na kaszę

Krupnik to niezwykle smaczna, zdrowa i sycąca zupa, którą jadł chyba każdy z nas. Odpowiednio przyrządzony rozpieszcza kubki smakowe i zapełnia brzuchy na naprawdę długi czas. Czego pilnować, aby wyszedł naprawdę przepyszny? Zwróć uwagę na kaszę. Zrobiona w ten sposób doda mu wspaniałego aromatu i posmaku. 

Do zrobienia krupniku będziesz potrzebować:

  • 2 rodzaje mięsa po ok. 600 g. Idealnie sprawdzi się połączenie żeberek wieprzowych i żołądków drobiowych, choć równie dobrze może być np. szponder.
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 1 por,
  • 3/4 szklanki kaszy, najlepiej jęczmiennej,
  • przyprawy: pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
  • masło.

Jak zrobić pyszną zupę krupnik?Jak zrobić pyszną zupę krupnik? Jak zrobić pyszną zupę krupnik? Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Jak zrobić pyszną zupę krupnik? Prosty przepis dla każdego

Wbrew pozorom przygotowanie krupniku nie jest wyjątkowo trudne, choć nieco czasochłonne. Niemniej nie wymaga nieustannego tkwienia przy kuchence, tak więc pomiędzy sprawdzaniem, czy wszystko jest w porządku, możesz zająć się innymi sprawami.

  1. Zacznij od zrobienia bulionu. Mięso oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do gara, zalej zimną wodą i gotuj przez ok. 40 minut. Nie zapomnij regularnie wyłapywać szumowin. 
  2. W międzyczasie obierz włoszczyznę, w razie potrzeby pokrój ją na mniejsze części, oraz przygotuj kaszę. To tutaj zadzieje się magia, która korzystnie wpłynie na smak zupy. Absolutnie nie przelewaj jej wodą. Zamiast tego podsmaż na patelni z rozgrzanym wcześniej masłem, po czym dodaj odrobinę wywaru.
  3. Do zupy dorzuć włoszczyznę i przyprawy, gotuj pod przykryciem przez co najmniej godzinę. Ziemniaki pokrój w kostkę, dorzuć do gara i gotuj, aż wraz z mięsem staną się miękkie. Dodaj kaszę, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut. Krupnik podawaj gorący. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Która zupa jest twoją ulubioną?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.