Babka płesznik (Plantago psyllium) to roślina z rodziny babkowatych, która jest rodzimą rośliną Azji Zachodniej i Afryki Północnej. Jest uprawiana również w innych regionach, w tym w Indiach i na Bliskim Wschodzie, ze względu na jej właściwości. Jest to roślina zielna o długich, wąskich liściach rosnących w różyczce przy ziemi. Kwiaty są niewielkie, białe lub kremowe, zebrane w kłosy na szczycie długiej łodygi. Nasiona babki płesznik są małe, o brązowej barwie, a ich rozmiar jest porównywalny do nasion sezamu.
Nasiona babki płesznik są używane jako naturalny środek przeczyszczający i regulujący pracę jelit. Zawierają bowiem duże ilości błonnika (znacznie więcej niż siemię lniane), który pomaga w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelitowej. Ponadto:
Jeżeli chcemy korzystać z dobrodziejstwa tych nasion, należy zwrócić uwagę na zalecaną dawkę. Jest to maksymalnie 8 łyżeczek dziennie dla osoby dorosłej. Jaka forma ich przyjęcia jest najlepsza? Opcji jest kilka. Można je rozpuścić w wodzie czy soku owocowym. Wystarczy dodać łyżeczkę lub dwie nasion do szklanki płynu i dobrze wymieszać. Po chwili wchłoną one napój, tworząc galaretowatą konsystencję, którą należy wypić. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek do posiłków, takich jak jogurty, musli, owsianka, koktajle białkowe, sałatki czy zupy. Dodanie ich do potraw nie tylko zwiększa zawartość błonnika, ale także nadaje im lekko chrupiącą teksturę. Ważne jest jednak, aby wypić dużo wody po spożyciu nasion, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie.
Przed rozpoczęciem stosowania nasion babki płesznik zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli osoba ma jakiekolwiek problemy zdrowotne lub przyjmuje leki. Ważne jest również przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania i regularne picie dużej ilości wody, aby uniknąć ewentualnych problemów związanych z przewodem pokarmowym. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.