Sezon na rabarbar rozpoczął się na początku kwietnia. Miłośnicy pieczenia (i jedzenia) ciasto wiedzą, co to oznacza. To warzywo świetnie sprawdza się bowiem jako składnik wypieków. Jego słodko-kwaśny, lekki cierpki smak idealnie komponuje się ze słodyczą deserów. A tych z rabarbarem można przygotować całe mnóstwo.
Przepisem na jeden z nich podzieliła się na Instagramie Ania Starmach. Gwiazda zrobiła nie tyle ciasto z rabarbarem, co raczej deser w stylu crumble'a. Na spód wysypała kruszonkę, podpiekła ją, potem dodała owoce, posypała je kruszonką również z wierzchu i znów wstawiła do piekarnika. Szczegółowy przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę 150 g masła i wsypujemy 130 g cukru. Dodajemy też jajko oraz proszek do pieczenia. Rozcieramy palcami lub siekamy nożem tak, by powstała kruszonka.
Kruszonkę dzielimy na dwie równe części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Kroimy też rabarbar. Ania Starmach podkreśla, że młodego rabarbaru nie trzeba obierać. Warto jednak pamiętać, że do jedzenia nadaje się tylko łodyga, liście nie są jadalne i nie powinno się ich używać w kuchni. Owoce podsmażamy na maśle razem z czterema łyżkami cukru. Powinny być gotowe po pięciu minutach.
Jedną część kruszonki wsypujemy na spód formy. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach C. Wyjmujemy, kładziemy na niej podsmażone owoce i posypujemy je resztą kruszonki. Znów pieczemy w takiej samej temperaturze, ale tym razem przez 25 minut.
Ania Starmach radzi, by z ewentualnym krojeniem ciasta poczekać, aż wystygnie. Inaczej może być to trudne. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by ciasto z rabarbarem i jabłkami jeść prosto z foremki.