• Link został skopiowany

Najszybsze ciasto z rabarbarem Ani Starmach. Tak dobre, że zniknie, nim się obejrzysz

Rabarbar pojawił się już w sklepach i na targach. To jasny sygnał, że najwyższa pora, by zabrać się za pieczenie deserów z tym dodatkiem. Ania Starmach nie zwlekała i pokazała na Instagramie, jak zrobić ekspresowe ciasto z rabarbarem i jabłkami. Jej przepis jest bardzo prosty i na pewno uda się każdemu.
Ciasto z rabarbarem Ani Starmach
screen instagram.com/ania_starmach/

Sezon na rabarbar rozpoczął się na początku kwietnia. Miłośnicy pieczenia (i jedzenia) ciasto wiedzą, co to oznacza. To warzywo świetnie sprawdza się bowiem jako składnik wypieków. Jego słodko-kwaśny, lekki cierpki smak idealnie komponuje się ze słodyczą deserów. A tych z rabarbarem można przygotować całe mnóstwo.

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na clafoutis z rabarbarem. Idealny letni deser

Przepisem na jeden z nich podzieliła się na Instagramie Ania Starmach. Gwiazda zrobiła nie tyle ciasto z rabarbarem, co raczej deser w stylu crumble'a. Na spód wysypała kruszonkę, podpiekła ją, potem dodała owoce, posypała je kruszonką również z wierzchu i znów wstawiła do piekarnika. Szczegółowy przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.

Przepis na ciasto z rabarbarem Ani Starmach

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g masła + 1 łyżka,
  • 130 g cukru + 4 łyżki,
  • 2 jabłka (gwiazda poleca szarą renetę lub Elizę),
  • wiązka rabarbaru,
  • jajko,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę 150 g masła i wsypujemy 130 g cukru. Dodajemy też jajko oraz proszek do pieczenia. Rozcieramy palcami lub siekamy nożem tak, by powstała kruszonka.

Kruszonkę dzielimy na dwie równe części. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Kroimy też rabarbar. Ania Starmach podkreśla, że młodego rabarbaru nie trzeba obierać. Warto jednak pamiętać, że do jedzenia nadaje się tylko łodyga, liście nie są jadalne i nie powinno się ich używać w kuchni. Owoce podsmażamy na maśle razem z czterema łyżkami cukru. Powinny być gotowe po pięciu minutach. 

Jedną część kruszonki wsypujemy na spód formy. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach C. Wyjmujemy, kładziemy na niej podsmażone owoce i posypujemy je resztą kruszonki. Znów pieczemy w takiej samej temperaturze, ale tym razem przez 25 minut.

Ania Starmach radzi, by z ewentualnym krojeniem ciasta poczekać, aż wystygnie. Inaczej może być to trudne. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by ciasto z rabarbarem i jabłkami jeść prosto z foremki. 

Więcej o: