• Link został skopiowany

Mięciutkie i delikatne placki na sodzie. Regionalny przysmak zrobisz w domu, ale pamiętaj o tłuszczu

Placki na sodzie są klasycznym daniem lub dodatkiem do głównych dań z okolic Podkarpacia. Przepis na placki na sodzie jest banalny i nikt nie będzie miał problemu z ich wykonaniem. Są mięciutkie, delikatne, ale uważaj na tłuszcz podczas ich przygotowywania. Wiesz, jak regionalnie nazywają się te placki?
Proziaki
Dar1930 /Shutterstock

Placki na prozie - czyli na sodzie, to regionalny specjał bieszczadzkich zakątków, karczm i starszych gospodyń. Kuchnia podkarpacka słynie z prostoty - to nie były bogate tereny i ludzi jedli prosto. Królowały ziemniaki, kapusta i grzyby, mięso na stołach pojawiało się rzadko. Za to zawsze była mąka i soda, z których powstawało coś na kształt placków lub małych, spłaszczonych bułeczek.

Zobacz wideo

Proziaki, bo tak regionalnie nazywają się te placki, podawane były do zup lub jako zamiennik pieczywa, robiło się je szybko i bardzo łatwo, ale kluczem ich smaku, był sposób przygotowania. Tradycyjnie wypiekało się je na blasze lub kaflowym piecu. Jednak jeśli nie masz kaflowego pieca, nic nie szkodzi. Pyszne placki za sodzie zrobisz na patelni. Ważna jest jedna rzecz - patelnia powinna być sucha, tłuszczu nie dodajemy do przygotowania tych placków. Chyba że po upieczeniu chcesz posmarować je masłem - wtedy jak najbardziej polecam. 

Bieszczadzkie placki na sodzie. Jak zrobić proziaki?

Składniki:

  • 500 g lekkiej mąki pszennej (typ 450 będzie idealny),
  • 250 ml maślanki naturalnej, 
  • 1 większe jajko, 
  • pełna łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Proziaki - sposób wykonania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz sodę i cukier. Wymieszaj i następnie dodaj jajko i maślankę i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Kiedy składniki się już połączą, a ciasto będzie lekko lepiące, odłóż miskę na kilka minut.
  2. Wyrobione ciasto przełóż na stolnice podsypaną mąką i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinak kółeczka. Następnie przykryj je czystą ściereczką i pozostaw, by soda troszeczkę podniosła ciasto.
  3. Proziaki smaż na suchej patelni na wolnym ogniu, aż urosną i lekko się zarumienią. Możesz także upiec je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Piecz je przez ok. 20 minut, aż zezłocą się z wierzchu.

Jak podawać proziaki? Jak tylko chcesz. Te mięciutkie placko-bułeczki idealnie zastępują pieczywo. Świetnie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale pyszne sa jeszcze ciepłe z masłem ziołowym lub swojskim smalcem. Jeśli lubisz prostotę w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na regionalne placki na sodzie. 

Więcej o: