Placki na prozie - czyli na sodzie, to regionalny specjał bieszczadzkich zakątków, karczm i starszych gospodyń. Kuchnia podkarpacka słynie z prostoty - to nie były bogate tereny i ludzi jedli prosto. Królowały ziemniaki, kapusta i grzyby, mięso na stołach pojawiało się rzadko. Za to zawsze była mąka i soda, z których powstawało coś na kształt placków lub małych, spłaszczonych bułeczek.
Proziaki, bo tak regionalnie nazywają się te placki, podawane były do zup lub jako zamiennik pieczywa, robiło się je szybko i bardzo łatwo, ale kluczem ich smaku, był sposób przygotowania. Tradycyjnie wypiekało się je na blasze lub kaflowym piecu. Jednak jeśli nie masz kaflowego pieca, nic nie szkodzi. Pyszne placki za sodzie zrobisz na patelni. Ważna jest jedna rzecz - patelnia powinna być sucha, tłuszczu nie dodajemy do przygotowania tych placków. Chyba że po upieczeniu chcesz posmarować je masłem - wtedy jak najbardziej polecam.
Składniki:
Jak podawać proziaki? Jak tylko chcesz. Te mięciutkie placko-bułeczki idealnie zastępują pieczywo. Świetnie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale pyszne sa jeszcze ciepłe z masłem ziołowym lub swojskim smalcem. Jeśli lubisz prostotę w kuchni, koniecznie wypróbuj przepis na regionalne placki na sodzie.