Kociołek żeliwny to tradycyjne naczynie kuchenne, które jest powszechnie używane w wielu kuchniach na całym świecie, szczególnie popularne w kuchniach regionalnych, takich jak węgierska, rumuńska czy polska. Danie, które jest przygotowywane w tym naczyniu, często nazywane jest po prostu "kociołkiem". Przepisów na jego przygotowanie jest wiele, lecz najlepszy przed laty sporządził mój pradziadek.
Do przygotowania kociołka, który idealnie sprawdzi się podczas przyjęć z grillem, potrzebować będziemy kilku składników:
Ponadto przygotowaną powinniśmy mieć też łyżkę papryki słodkiej i kminku, olej do smażenia, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, a także pieprz i sól do smaku.
Przed laty mój pradziadek przygotował przepis na kociołek, z którego korzysta do teraz cała moja rodzina. Sposobu przygotowania nie zmieniliśmy przez lata. Gotowanie zaczynamy od rozgrzania oleju w żeliwnym kociołku. Następnie wrzucamy pokrojone mięso i kiełbasę, i smażymy, aż będą dobrze zarumienione. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, następnie czekamy, aż będzie miękka i lekko złocista. Teraz dodajemy pokrojone marchewki i ziemniaki i ponownie czekamy kilka minut.
Na koniec dodajemy pomidory krojone wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, kminek, sól i pieprz do smaku. Wlewamy bulion warzywny lub wodę. Ostatni etap to przykrycie kociołka pokrywką i gotowanie na delikatnym palenisku przez około 1-2 godziny, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki dobrze się połączą. Co jakiś czas mieszamy, aby zapobiec przyklejeniu się potrawy do dna. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.