Obok kremowej szparagowej nie przejdziesz obojętnie. Lekki obiad w ciepłe dni zniknie w kilka chwil

Najlepsza zupa szparagowa? Przepis zdradziła mi sąsiadka. Nigdy nie jadłam lepszej. Dzięki jednemu składnikowi staje się kremowa i delikatna w smaku. Dodatkowo można ją bardzo szybko i prosto przygotować.

Zielone szparagi to jadalne pędy rośliny z rodziny liliowatych. Są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika, co czyni je nie tylko smacznym, ale i zdrowym składnikiem wielu dań. Można je gotować, smażyć, grillować lub dodawać do sałatek. Dodają one potrawom delikatnego smaku i tekstury, a także są świetnym uzupełnieniem dań mięsnych, rybnych czy makaronowych. Co jednak najważniejsze, można przygotować z nich wspaniałą zupę krem.

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Zupa z zielonych szparagów jest idealna na wiosnę. Delikatna i lekka

Zupa krem ze szparagów gości w mojej kuchni każdego roku w okresie wiosennym. Pierwszy raz jadłam ją u sąsiadki i smak mnie zaskoczył. Od razu poprosiłam o przepis, a do jej przygotowania potrzebne są:

  • 500 g zielonych szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki;
  • 1 średnia cebula, posiekana;
  • 2 ząbki czosnku, posiekane;
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę;
  • 1 litr bulionu warzywnego.

Ponadto potrzebna jest 1/2 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek, a także sól i pieprz do smaku.

SzparagiSzparagi Fot. Michał Łepecki / Agencja Wyborcza.pl

Zielone szparagi nadają zupie oryginalnego smaku. Jej przygotowanie jest szybkie

Na dużym garnku rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj pokrojone zielone szparagi i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej bulion warzywny do garnka, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Gdy są już gotowe, zblenduj zupę na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Na koniec dodaj bardzo ważną śmietanę kremówkę, aby nadać zupie kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Koniecznie podawaj zupę z zielonych szparagów w formie gorącej, dekorując ją opcjonalnie odrobiną świeżych ziół lub parmezanem. Możesz także dodać grzanki lub kawałki chrupiącego chleba jako dodatek. Smacznego. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

W jakiej formie preferujesz jeść szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.